Marko Posavec, Bilogora (Croatia)

Els nous satèl·lits Starlink es veuran ara de color blau i seran més brillants. L'any 2025 n'hi podria haver 7.500 en òrbita

Actualitzat

És una fotografia de l'astrònom croat Marko Posavec, que va dir: "La nit de l'11 d'agost, mentre observava els Perseids, vaig capturar una sèrie sencera de satèl·lits blaus." A la fotografia es veu com una ratlla al cel perquè s'ha fet per exposició durant força estona, nosaltres veurem puntets de llum blava que creuen el cel nocturn.

Sovint crida l'atenció veure creuant el cel una filera de llumetes que es mouen una darrere l'altra. Són els llançaments dels satèl·lits Starlink, que després es van repartint pel cel i que acabaran sent uns 30.000, quan aquesta xarxa destinada a oferir internet via satèl·lit estigui completada.

Cometa 12P fotografiat per Ken-Florey, Horsham (West Sussex), Regne Unit

Ara la mateixa companyia SpaceX ha començar a fer llançaments d'una nova sèrie de satèl·lits que també cridaran l'atenció. Aquests són una mica més grans, i se situen en una òrbita més baixa. Són satèl·lits DTC (Direct to Cell, en anglès), un projecte del magnat Elon Musk que va començar el gener d'aquest any i que sembla que es completarà l'any 2025 quan els telèfons mòbils 4G LTE es podran connectar directament amb els satèl·lits des de qualsevol lloc del món, sense necessitat de passar per torres de telefonia en terra, per oferir serveis de telefonia, missatgeria i dades. El primer lot de sis es va llançar el gener del 2024 i ara hi ha 129 DTC en òrbita. Segons un estudi recent, de mitjana brillen gairebé cinc vegades més al cel que els Starlinks anteriors.

En aquest tuit del vicepresident de la companyia ja s'anunciava el llançament de 26 d'aquests satèl·lits blaus.

Per què es veuen blaus?

Aquests nous satèl·lits DTC sembla que han rebut un tractament a les seves plaques solars per reduir-ne la reflectivitat que els confereix un color blavós, però que es pot veure a ull nu.

A principis d'aquest any, SpaceX va sol·licitar una esmena a la seva llicència amb la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units que els permetés operar fins a 7.500 DTC en òrbita a altures properes als 350 km. Si aquest pla arriba a bon port, aviat podria haver-hi moltes més ratlles blaves al cel nocturn.

Mala notícia per als astrònoms!

Georg-Klingersberger, Kobernaußen (Àustria)

Aquesta imatge del cometa 13P/Olbers presa per un astrònom queda interferida pel pas de la sèrie dels nous satèl·lits blaus de Starlink. En el futur, cada vegada serà més difícil fer observacions astronòmiques des de la superfície terrestre.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut