El volcà Pacaya amenaça una vintena de poblacions de Guatemala
Des de fa dos mesos, el volcà Pacaya de Guatemala amenaça una vintena de poblacions properes, on viuen més de 35.000 persones. Segons la Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres (CONRED), es preveu una activitat alta durant els pròxims dies o, fins i tot, mesos.
La @ConredGuatemala mantiene la vigilancia y monitoreo a los flujos de lava del Volcán de Pacaya que al momento no presentan avance, sin embargo, observan fumarolas de desgasificación con gases de azufre el cual se mantiene en alta temperatura, indicó el @insivumehgt. pic.twitter.com/39yZZt4Zz6
Epicentro GT (@EpicentroGuate) April 23, 2021
La preocupació més gran són els rius de lava, però també les columnes eruptives i l'expulsió de cendra. La lava s'ha expandit i ramificat en almenys tres vessants.
El moviment de la lava és impredictible per les característiques topogràfiques. El flux principal ha assolit una longitud de 3.700 metres i ha avançat cap al sud, a menys d'un quilòmetre de les comunitats de Patrocinio i San José El Rodeo.

El passat 11 d'abril, l'exèrcit va foradar el terreny per desviar el riu de lava i evitar el seu avanç cap a Patrocinio, però no van aconseguir el seu objectiu. Una altra tasca de les autoritats és la confecció i comunicació de plans d'actuació davant l'erupció. El document "Rutes principals d'evacuació del volcà Pacaya" estableix una desena de vies d'evacuació que porten a 14 albergs en zones fora de perill, amb capacitat per a 2.995 persones en total.

Tot i el perill latent, el volcà també atrau el turisme local, que es reuneix per a admirar la colada del volcà, o fins i tot per escalar les roques de lava petrificada.

El Pacaya és un dels tres volcans actius dels 32 que hi ha a Guatemala. Els altres dos són el Fuego i el Santiaguito, situats al centre i oest de país, respectivament. El Pacaya està situat a uns 40 quilòmetres de la capital guatemalenca i té una altitud de 2.552 metres sobre el nivell del mar.
Segons l'Institut Nacional de Sismologia, Vulcanologia, Meteorologia i Hidrologia (INSIVUMEH), hi ha registres d'activitat des del 1565. Cada deu o dotze anys es registra activitat forta. L'última gran erupció del Pacaya va ser el 2010, però el 3 de juny del 2018, l'erupció del Fuego va provocar la mort de 431 persones.