Núvol lenticular a Torredembarra, el dissabte 11 de març (J.M. Zambudio)

El vent de ponent dispara la calor i deixa 4 rècords de temperatura màxima

També s'ha batut el rècord de temperatura mínima del març a l'Observatori de l'Ebre, amb 118 anys de dades.

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dissabte 11 de març ha deixat quatre rècords de calor, segons ha confirmat el Servei Meteorològic de Catalunya. Tot i que no vam arribar als 30 ºC, un fet que només ha passat al març dues vegades en els darrers 30 anys, els registres van tocar sostre a les estacions de Cabrils, Torredembarra, els Alfacs i Viladecans.

A més a més, dissabte i diumenge s'ha batut el rècord de temperatura mínima de l'Observatori de l'Ebre de manera consecutiva. 

 

Quatre rècords de més de 20 anys

Aquesta és la piulada que recull els rècords batuts a les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb més de 20 anys de dades.

 

Tot i no ser rècord, la temperatura més alta de la xarxa XEMA es va mesurar a Alcanar (28,4 ºC). També destaquem els 27,7 ºC de Cunit o els 27,4 ºC de l'Aldea. Aquest va ser el mapa de temperatura màxima d'ahir

 

Rècords a Barcelona

Un altre indret amb valors estadísticament destacats ha estat la ciutat de Barcelona. Com podeu veure en el mapa inferior, la màxima va quedar entre els 24 ºC de l'Observatori Fabra i els 25 i els 27 ºC a la resta de la ciutat, segons el barri. No feia tanta calor en un dia de març des de l'any 2001.

(Diverses fonts)

 

Per la seva banda, les estacions del Zoo (26,9 ºC), el Raval (26,5 ºC) i la Zona Universitària (26,3 ºC) també van superar les seves màximes absolutes del març. No compten en els quatre rècords anteriors perquè són estacions que no arriben a tenir 20 anys de dades.

 

 

Vents reescalfats

Aquestes màximes disparades, sobretot al sector de la Costa Daurada i la Costa Central, van venir de la mà d'unes ventades considerables. Vent de ponent, que arriba a la costa reescalfat, i que va ser clau per a la consecució dels rècords. Aquí teniu el mapa amb alguns dels cops més destacats de la jornada.

Diverses fonts
Cops de vent registrats el dissabte 11 de març

Davallada tèrmica en una part de la costa aquest diumenge

La calor es mantindrà aquest diumenge en molts casos, però l'entrada de la marinada farà baixar la temperatura en un bon tram de la costa, de manera més dràstica a la Costa Central i part de la Daurada.

Mireu la diferència de temperatura prevista entre dissabte i diumenge a les 4 de la tarda: el model detecta caigudes de fins a 10 ºC al Barcelonès o al Baix Llobregat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut