Imatge de satèl.lit del tifó Shanshan, al sud del Japó
El tifó Shanshan, en imatge de satèl·lit

El tifó Shanshan es dirigeix cap al Japó i pot afectar ciutats importants del país

El rumb ha variat durant les últimes hores, però es preveu que travessarà l'illa principal del país, Honshu

Alberto AlcántaraActualitzat

Un nou sistema tropical es dirigeix cap al Japó. Es tracta del Shanshan, que pot tocar terra dimecres que ve. Si segueix la ruta prevista, travessarà pel bell mig l'illa de Honshu, la més gran de l'arxipèlag japonès.
 


Amb dades del diumenge al matí, el Shanshan és un tifó amb la força equivalent a la d'un huracà de categoria 1 en l'escala de Saffir-Simpson. Es mou en direcció nord-oest a uns 24 quilòmetres per hora. Segons el monitoratge de Joint Typhoon Warning Centre (JWTC), portava vents sostinguts de 130 km/h i cops de gairebé 160 km/h.

Canvi en el rumb previst

Els nous mapes indiquen un canvi important en el rumb que ha de portar el tifó, de manera que el punt d'impacte se situaria més cap al sud, cap a l'illa de Shikoku, i no pel centre de Honsu com es calculava en la previsió de dissabte.

En qualsevol cas, el moviment teòric del Shanshan fa pensar que travessarà l'illa principal de Honsu, al sud de ciutats molt poblades com Osaka o Kyoto. Aquest és el recorregut previst per l'Agència Meteorològica del Japó (JMA).

Trajectòria prevista per al tifó Shanshan, que va cap al Japó
Evolució prevista per al tifó Shanshan (JMA)

Intensificació per a les pròximes hores

Segons el pronòstic de Tropical Storm Risk, el Shanshan podria tocar terra amb una força equivalent a la categoria 3,  que implica vents sostinguts d'entre 180 i 210 km/h.

Trajectòria i força prevista per al tifó Shanshan, que va cap al Japó
Previsió del tifó Shanshan(Tropical Storm Risk)

Per tant, el tifó s'ha d'intensificar durant les pròximes hores. I cal tenir en compte que navega per aigües que estan entre 1 i 3 ºC per sobre de la mitjana climàtica, segons l'eina de càlcul de Climate Central.  

Aquests dies, el Japó ha estat notícia pels aiguats a la capital, Tòquio.

 

Anar al contingut