El tifó Gaemi posa la Xina en alerta màxima i deixa almenys un mort a Taiwan

Aquest dimecres s'ha confirmat la mort d'una persona i desenes de ferits a Taiwan a conseqüència del tifó Gaemi (també anomenat Carina), segons les autoritats locals. Les fortes ràfegues de vent i les pluges intenses han posat també la Xina en estat d'alerta màxima. De fet, aquest dimarts l'Agència Meteorològica Central (CWA) de Taiwan ja va emetre una advertència terrestre davant l'arribada imminent del Gaemi.

Segons el Comandament Central d'Operacions d'Emergència (CEOC), una dona de 64 anys va morir a causa d'un arbre que li va caure a sobre mentre conduïa una motocicleta a la localitat de Kaohsiung, al sud de Taiwan.

El tifó ja ha provocat la cancel·lació de més de 400 vols nacionals i internacionals, la suspensió de diversos exercicis militars i el tancament d'escoles i comerços. A més, s'han registrat prop d'un miler d'incidències, la majoria relacionades amb la caiguda d'arbres i amb danys a infraestructures bàsiques i edificis.

Més de 172.000 llars van experimentar talls de llum pel tifó, que fins ara ha deixat més de 580 litres per metre quadrat de precipitacions a la muntanya Taiping, al comtat oriental de Yilan. Segons el CEOC, el nombre de persones evacuades supera les 4.000.

El Gaemi es mou en direcció nord-oest a una velocitat d'entre 12 i 19 quilòmetres per hora. Porta vents de més de 190 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 234 quilòmetres per hora. És per això que, de moment, té categoria 3. El president taiwanès ha instat la població a no sortir de casa si no és absolutament necessari.

Mentrestant, l'Observatori Meteorològic Central de la Xina ha emès aquest matí la primera alerta vermella d'aquest any. Es pronostica que, després del seu pas per Taiwan, tocarà terra a la província sud-oriental de Fujian durant la tarda o la nit d'aquest dijous, amb categoria 1 de tifó. S'espera, però, que després passi a ser tempesta tropical i es vagi debilitant.

Previsió de la trajectòria i de les categories del tifó Gaemi (Tropical Storm Risk)
ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut