El cicló tropical Fani buida ciutats i s'espera evacuar 800.000 persones de l'est de l'Índia

Néstor Gómez Actualitzat

El cicló Fani tocarà terra aquest vespre, hora catalana, al nord-est de l'Índia amb categoria 4. Està catalogat com a "extremadament greu".

L'Índia ha evacuat més de 200.000 persones per vaixell, autocar i tren de la costa nord-est del país per l'arribada aquesta nit del tifó. Ara, el Fani és al golf de Bengala a uns 420 km al sud-oest del Puri, on hi ha disponibles trens especials per evacuar turistes i residents. En total s'esperen evacuar 800.000 persones ubicades a les zones baixes de l'estat d'Odisha.

El cicló genera vents sostinguts de 170 i 180 km/h, segons dades facilitades pel Departament de Meteorologia de l'Índia. Si bé aquest matí era de categoria 3, s'espera que augmenti la força del vent fins a arribar a categoria 4 amb què tocaria terra.

Les autoritats han tancat els dos ports més importants de la zona: Paradip i Visakhapatnamon. El govern de l'estat d'Odisha ha desplegat centenars de persones per a la gestió del desastre, s'han tancat escoles i ha demanat a metges i altres funcionaris sanitaris que no surtin del centre sanitari fins al 15 de maig.

La temporada de ciclons és des de l'abril fins al desembre, quan l'embat de les tempestes més fortes afecten les ciutats costaneres amb un gran nombre de morts i danys als conreus, tant de l'Índia com a Bangladesh. El 1999, un gran cicló va colpejar la costa d'Odisha durant 30 hores i va provocar 10.000 morts. Un altre cicló, el 2013, va obligar a fer una evacuació massiva de gairebé un milió de persones.

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut