El temps de la A a la Z: arc circumhoritzontal o arc de Sant Martí de foc

Alberto AlcántaraActualitzat

La presència d'una mica d'aire fred a les capes altes ha permès veure aquest dissabte, 14 de maig, un fenomen òptic semblant a un arc de Sant Martí, però no pas igual. Es tracta d'un arc circumhoritzontal, també anomenat arc de Sant Martí de Foc o arc de foc

Arc circumhoritzontal des de l'Observatori Fabra (Alfons Puertas)(Alfons Puertas)

Podeu veure la forma característica d'aquest fenomen en les fotografies que acompanyen aquesta notícia, totes fetes la tarda de dissabte en diversos punts de Catalunya: es tracta d'una franja horitzontal que apareix baixa al cel​ i presenta la separació de colors de l'arc de Sant Martí.

Arc circumhoritzontal a Cardedeu (Jordi Rodoreda)

A diferència de l'arc de Sant Martí, que es forma per la interacció entre la llum i les gotes d'aigua, l'arc circumhoritzontal es forma per la presència de cristalls de gel a l'atmosfera.
 

Per tant, la primera condició és que tinguem núvols de tipus cirrus al cel. La segona és que el sol ha d'estar molt alt, com a mínim 58º per sobre de l'horitzó. És per això que són més fàcils de veure en latituds baixes i no es poden observar en latituds superiors a uns 55º. 

Arc de Sant Martí de foc a Vilanova i la Geltrú (Jordi Sanz)

Quan els núvols de són de tipus cirrus de la varietat uncinus (literalment, "fils de cabell arrissats") o vertebratus (que semblen les vèrtebres d'un animal), l'aspecte de l'arc és el de flames que cremen al cel, d'aquí el nom d'arc de foc. 
 


És un fenomen poc freqüent, perquè també requereix que els cristalls de gel on es refracta la llum del sol estiguin molt ben alineats horitzontalment.

Arc de Sant Martí de foc des del Vendrell (Marcel Tubella)

Precisament, la presència de cristalls de gel també és la que propicia l'aparició de l'halo solar i tota la gama de fenòmens complementaris que es poden arribar a produir al voltant del sol.
 

És per això que cal no confondre l'arc circumhorizontal amb alguns dels efectes relacionats amb l'halo, com l'arc infralateral.
 


En aquest cas, l'arc infralateral està orientat en vertical, mentre que l'arc de foc sempre estarà situat horitzontalment. 

Arc circumhoritzontal a Sitges (Gari Gracia)

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut