L'Escala (Marta Parés)

El dia a dia de l'onada de calor: dijous de calor intensa però sense rècords

Redacció MeteoActualitzat

El darrer dia d'onada de calor ens ha deixat els valors més alts a Ponent i comarques interiors de l'Ebre. La temperatura màxima més alta 40,6 ºC a Seròs. També fins a 40 graus s'ha enfilat el termòmetre a Vinebre, Tàrrega, Cardona entre d'altres punts. La temperatura ha baixat a gran part del país, tot i això, la xafogor s'ha intensificat. 

Màximes de dijous 1 d'agost

Dimecres, calor excepcional a l'Empordà

El tercer dia d'onada de calor ens ha deixat valors extrems a les comarques gironines. La temperatura màxima més elevada s'ha registrat a l'estació meteorològica de Cabanes, amb 43,2 °C. Torroella de Fluvià ha igualat el seu rècord de temperatura, amb 43,0 °C. Darnius i Banyoles s'hi han acostat (amb 42,7 °C i 42,5 °C, respectivament). A més a més, dues estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) han batut rècords de temperatura màxima, amb 35 anys de dades.
 

 

En el cas de Banyoles, Enric Estragués ens reporta una màxima de 42,4 ºC en la seva estació oficial de la XOM, amb dades des de 1920. Ens recorda que és la tercera temperatura més alta mai registrada. Totes les temperatures per sobre dels 40 ºC registrades a Banyoles són del segle XXI. Els dos valors més càlids són els 44,2 ºC del 18 de juliol de 2023 i els 42,7 ºC registrats el 5 de juliol de 2015.

Aquest és el mapa amb alguns dels registres destacats. Dinou comarques catalanes han igualat o superat els 40?°C, segons recullen les principals xarxes d'estacions meteorològiques, com ara la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), la xarxa de l'AEMET o Meteoclimatic.

Màximes de dimecres 31 de juliol

Aquest dijous serà l'últim dia d'onada de calor. Es poden repetir valors de 40?°C a Ponent i a l'interior de les Terres de l'Ebre. A la tarda hi pot haver ruixats al Pirineu Oriental.

Dimarts, rècord històric amb 40°C a l'Observatori Fabra

Dimarts ens va deixar uns valors extrems més generalitzats: els 40?°C es van igualar o superar en una trentena d'estacions meteorològiques, 17 de la XEMA i més d'una desena en altres estacions d'altres xarxes.

Termòmetre a Montoliu de Lleida (Marta Mòdol)

De tots els valors extrems, només es s'ha informat d'un rècord, i no un rècord qualsevol: els 40?°C de l'Observatori Fabra, la xifra més alta de temperatura màxima registrada en aquesta estació des del 1914.


Aquest és el mapa amb alguns dels registres destacats. Dilluns van ser cinc les comarques amb valors de 40?°C o més, mentre que dimarts van ser el doble, una desena. Van repetir el Pallars Jussà, el Segrià, la Garrotxa i el Pla d'Urgell. S'hi van afegir la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, l'Alt Urgell, el Baix Llobregat i l'Anoia. I si comptem el valor de l'estació manual de l'Observatori Fabra, també el Barcelonès.

Màximes de dilluns 30 de juliol

Dilluns, 40?°C en cinc comarques catalanes

Dilluns va ser el primer dia de l'episodi, amb valors de 40?°C en estacions de diferents xarxes meteorològiques del Pallars Jussà, el Segrià, el Baix Empordà, la Garrotxa i el Pla d'Urgell. No es va reportar cap rècord pel que fa a les estacions de la XEMA del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).



Altres comarques, com la Selva, l'Urgell, la Noguera, el Bages o la Ribera d'Ebre es van quedar només unes dècimes per sota dels 40?°C. Aquí teniu un mapa amb alguns valors màxims destacats, arrodonits, de dilluns.

Màximes del dilluns 29 de juliol
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut