Mostreig a la platja del Serrallo (Arxiu)

El plàstic és el residu més present a la brossa marina dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre

Redacció Actualitzat

El plàstic és el residu més present a la brossa marina al Parc Natural de l'Ebre, segons un estudi fet dins del projecte ACT4LITTER, que treballa en la lluita contra la contaminació dels ecosistemes del Mediterrani.

El personal tècnic del parc ha compartit les xifres obtingudes després d'un any de mostrejos duts a terme a la platja del Serrallo entre l'hivern del 2017 i el del 2018. El plàstic representa un 89% del material recollit. Li segueix molt lluny el metall, amb un 3%, i la fusta, amb un 2%.

En el cas del Delta, s'han dut a terme cinc mostrejos en dos rectangles de 100x25 metres. Un cop identificada, la brossa de més de 2,5 cm present en aquests rectangles es classifica i pesa per saber-ne l'origen i, en un futur, actuar sobre les fonts.

Entre els 10 objectes recollits més presents a la platja, destaquen les peces de plàstic i poliestirè d'entre 2,5 i 50 centímetres, els taps de plàstic, les bosses de plàstic i bastonets d'orelles, entre altres.

L'estiu passat va ser l'estació en què es van recollir més objectes, amb un pes de gairebé 30 kg. Segons els tècnics, l'alt cabal de l'Ebre als mesos de març, abril i juny del 2018 explicaria l'increment d'elements recollits durant el mostreig de primavera i estiu.

La problemàtica de la brossa

L'estudi s'ha presentat aquest divendres a Sant Jaume d'Enveja, durant una jornada tècnica del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) coordinat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La jornada ha servit per divulgar la problemàtica de la brossa marina que afecta el Parc Natural del Delta de l'Ebre, com altres zones del litoral català. El Parc Natural del Delta ha estat una de les 10 àrees marines protegides escollides per participar en el projecte ACT4LITTER , l'única de tot Catalunya.

 

 

AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut