Reserva de neu al Pirineu (CHE)

El Pirineu té poca neu, poc més de la meitat de la reserva de neu per a un gener

Ara tenim la mateixa neu que tindríem a finals de novembre al Pirineu oriental

Estem a les portes d'una bona nevada que, ben segur, canviarà la fisonomia del tot el Pirineu. Si abans de Reis el Pirineu estava completament pelat de neu i només es veien traces blanques a les pistes de les estacions d'esquí, dues nevades ben febles --ja durant aquest 2024-- més les que tindrem fins divendres, deixaran un Pirineu més carregat de neu i amb gruixos que començaran a fer goig.

A continuació us mostrem una imatge del Pirineu des del satèl·lit Aqua de la NASA, amb la poca neu que hi havia el 27 de desembre del 2023, abans de la primera nevada de l'any, que va arribar per Reis. Un Pirineu amb una neu testimonial i ubicada en indrets molt elevats i en obagues.

Imatge del Pirineu des del satèl·lit Aqua de la NASA, el 27 de desembre del 2023

Mireu la diferència amb la següent, corresponent al 13 de gener del 2024. La superfície nevada al Pirineu ha augmentat, però segueix sent insuficient.

Imatge del Pirineu des del satèl·lit Aqua de la NASA, el 13 de gener del 2024

La reserva de neu només és del 56% respecte a la mitjana dels últims 5 anys

Només cal veure el paisatge del Pirineu de lluny o fer una mica de muntanya per sobre els 2.000 o 2.400 metres per veure que de neu n'hi ha ben poca. El paisatge està completament pelat de neu o, si n'hi ha, els gruixos són de pocs dits. Només a les zones amb sobreacumulació per efecte del vent trobem els monticles de neu més importants. Al Pirineu oriental, els gruixos de neu actuals són els que correspondrien a finals de novembre, mentre al Pirineu occidental ara tenen la neu corresponent a la primera quinzena de desembre.

El Gra de Fajol i el Balandrau, amb poca neu (Gemma Romeral)

Això es tradueix en una baixa reserva de neu, quan normalment comença el període amb les acumulacions de gruixos de neu més grans de la temporada. Les reserves de neu al Pirineu català de la conca del Segre i de la Garona són de 236 hm³, una quantitat que dista molt dels 421 hm³ de mitjana, en cinc anys, en aquesta època de l'any; és a dir, la reserva de neu es troba al 56%, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Del total d'aquesta quantitat de neu, el 40% se sublima i el 60% restant és la que s'infiltrarà i serà útil per a les reserves d'aigua dels pantans.

Reserva de neu al Pirineu (CHE)

Arriben nevades

Una situació de neu al Pirineu pot canviar força durant les pròximes hores i els següents dies. Si bé durant les hores entrants la cota de neu serà alta, i les quantitats més importants es donaran al vessant sud del Pirineu de les comarques de Lleida, caldrà esperar a la pertorbació de divendres per tenir una nevada més general i generosa; si més no, esperem que sigui així. Aquí teniu l'evolució de les nevades de dimecres a divendres.

Us mostrem el mapa de precipitació acumulada durant tota la jornada de divendres, segons el model meteorològic WRF.

 
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut