El nivell del mar pujarà més de 20 cm en els pròxims 30 anys als oceans Atlàntic i Pacífic

Si no aturem de soca-rel les emissions de gasos d'efecte hivernacle el nivell del mar podria pujar als 2 metres en algunes regions del planeta

Néstor GómezActualitzat

El nivell del mar ha pujat en les darreres dècades i pujarà més al llarg d'aquest segle si no frenem dràsticament les nostres emissions i frenem contundentment la nostra activitat amb la crema de combustibles fòssils.

A l'horitzó del 2050, el nivell del mar haurà augmentat entre 25 i 35 cm a la costa del Pacífic dels Estats Units, entre 35 i 45 cm al golf de Mèxic, entre 10 i 20 cm a la costa est, entre 20 i 25 cm al Carib i entre 15 i 25 cm a Hawaii, segons un estudi presentat aquesta setmana per l'Administració Nacional dels Oceans i l'Atmosfera (NOAA), dels Estats Units. L'informe afirma que l'augment del nivell del mar dels propers 30 anys serà més gran que el registrat durant els darrers 100 anys per la fosa del gel dels pols.

 

A més, els episodis d'inundacions costaners seran més freqüents per la conjunció de la pujada del nivell del mar de les pertorbacions i les seves onades amb el mateix augment del mar a tot el planeta. Una suma de factors que afavorirà que l'aigua del mar penetri més terra endins. Aquest tipus d'inundacions seran deu vegades més freqüents en els propers 30 anys.

L'informe de la NOAA, elaborat en col·laboració amb altres agències federals, es basa en una combinació de mesures de mareògrafs, observacions per satèl·lit i anàlisi de l'últim informe del Panell Intergovernamental sobre del Canvi Climàtic per determinar les projeccions del nivell del mar.

Si no actuem immediatament i no frenem amb fermesa les emissions de gasos d'efecte hivernacle que provoca el canvi climàtic, el nivell del mar podria augmentar entre 1,1 i 2,1 metres, segons la regió, el 2100. Si bé l'estudi se centra en els Estats Units, la repercussió de la pujada del nivell del mar afectarà tot el planeta.

A Catalunya, el nivell del mar a l'Estartit ha augmentat 10 centímetres en els darrers 30 anys, 7 dels quals en els darrers 10 anys.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut