El mes de juny més càlid de la història a nivell global

Alberto AlcántaraActualitzat

L'agència NOAA ha publicat l'informe mensual sobre anomalies climàtiques amb un titular molt contundent: el juny del 2019 va ser el més càlid des que hi ha registres globals (1880).

El rècord fa referència a la temperatura global de la superfície terrestre i l'oceànica. Pel que fa al conjunt de mesos de gener al juny, el 2019 ha estat el segon més càlid de la història.

Anomalia rècord

La temperatura del juny a les superfícies terrestres i oceàniques globals ha estat la més alta del període 1880-2019, i s'ha situat 0,95 ºC per sobre de la mitjana del segle XX. Aquesta anomalia bat per 0,02 ºC el rècord anterior, de l'any 2016.

La dada implica que nou dels deu mesos de juny més càlids de la història s'han registrat des de l'any 2010. El juny del 1998 és l'únic valor més antic que entra en aquesta trista classificació de rècords.

Però hi ha més dades: són 43 mesos de juny consecutius i 414 mesos consecutius amb temperatures superiors a la mitjana del segle XX.

Distribució d'anomalies

Una gran part del planeta ha registrat temperatures més altes del que és normal. Les anomalies positives més grans s'han produït al centre i est d'Europa, al nord de Rússia, al nord-est del Canadà i al sud de Sud-amèrica. En aquests indrets, les temperatures van pujar 2 °C o més per sobre de la mitjana.

En sentit contrari, les parts del món que han registrat els valors més baixos respecte a la mitjana han estat parts d'Àsia occidental i l'Antàrtida, on les temperatures van quedar almenys 1 °C per sota de la mitjana de 1981-2010.

Escalfament a la terra i al mar

La desviació de +0,95 ºC respecte a la mitjana es refereix a la temperatura global conjunta de la superfície terrestre i oceànica. Mesurades per separat, la temperatura terrestre ha sigut +1,34 ºC més alta que la mitjana del segle XX, i també ha estat la més alta mai registrada al juny. La temperatura oceànica ha pujat +0,81º C per sobre de la mitjana, igualant la desviació del juny de l'any 2016. La màxima desviació va ser la del gener del 2016, amb una anomalia de +0,91 ºC.

Rècords arreu del món

No cal anar gaire lluny per buscar temperatures extremes del mes de juny. Vam batre rècords a casa nostra, de calor i també de fred.

Molts països europeus van batre alguns rècords, com ara el de la màxima més alta mai registrada a França.

Segons l'informe de la NOAA, també van tenir registres excepcionals a Hong Kong, amb una mitjana del mes de juny situada entre les tres temperatures més altes de juny mai registrades. O a Bahrain, amb una temperatura mitjana de 36,3 °C , gairebé 4 ºC per sobre de la mitjana, i el valor més alt dels registres nacionals, que daten del 1902. Bahrain va tenir 20 dies de temperatures màximes per sobre de 40,0 °C.

La temperatura de l'Argentina va quedar 1,5 °C per sobre de la mitjana de 1981-2010, i va ser la cinquena temperatura més alta de juny des de l'inici dels registres (1961).

Podeu consultar més dades d'aquest resum fet per científics dels centres nacionals d'informació ambiental en aquest enllaç.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut