El març amenaça d'arribar als 30 ºC de màxima, un fet excepcional

Arriben dies per arraconar els jerseis i els abrics gruixuts

Néstor GómezActualitzat

Deixem enrere les bufandes, els guants, els gorros, els jerseis i els abrics. Arriba una gran calorada que dispararà les temperatures a finals de setmana cap a valors excepcionals, desafiant la frontera dels 30 ºC aquest dissabte.

 

Si fa una setmana parlàvem de fred, amb valors d'uns cinc graus per sota del que era normal per als primers dies de març, ara hem canviat radicalment la massa d'aire que tenim a sobre i la que vindrà. L'atmosfera que tenim ara està uns quatre graus per sobre del que és normal, i de cara al cap de setmana s'espera una gran calorada, amb valors uns vuit graus més alts del que és habitual.

30 ºC al març és excepcional

En els darrers 30 anys, només dues vegades la primera temperatura màxima de 30 ºC ha caigut en el mes de març.

El 9 de març del 2017: Aldover va arribar als 30,2 ºC.

El 23 de març del 2001: amb 30,4 ºC a Sant Martí Sarroca, 30,3 C a Aldover i 30,2 ºC a Cabanes.

És ben habitual que la primera temperatura de 30 ºC a Catalunya arribi a finals d'abril i durant el mes de maig. En canvi, la data més tardana va caure dos cops el primer dia de juny, els anys 1993 i 2013. El gràfic que us presentem a continuació mostra el dia de la primera temperatura màxima a assolir 30 ºC; alguns anys ha coincidit el mateix dia. En el cas del 2022 es va donar el 10 de maig amb màximes de 30 ºC en punts del Segrià i la Noguera.

 

Per què el cap de setmana desafiarà els 30 ºC?

A mitjans de setmana, les temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres, es trobaven entre 7 i 8 ºC sobre Catalunya i durant el proper cap de setmana tindrem valors a 12 ºC, més de 8 ºC per sobre de la mitjana. Al gràfic, la línia negra correspon a la temperatura normal i la vermella és l'esperada.

 

És una gran calorada, tractant-se de la segona setmana de març. El febrer ja ens va dur màximes excepcionals amb ambient molt càlid, entre nevades, amb valors que el 4 de febrer es van alçar per sobre dels 26 ºC: Anglès, 26,8 ºC, i Olot 26,1 ºC.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut