El gel marí de l'Àrtic, a mínims: els últims 18 anys són les 18 extensions de gel més baixes des del 1979

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

El setembre és el mes en què l'extensió de gel marí a l'Àrtic és més petita, a conseqüència de la sortida de l'estació més càlida de l'any a l'hemisferi nord. Normalment els mínims d'extensió de gel a l'Àrtic es donen pocs dies després de mitjans de mes.

Superfície de gel marí l'11 de setembre (NSIDC)

Aquest any, la mínima extensió de gel marí a l'Àrtic es va donar l'11 de setembre, amb 4,28 milions de km², i ocupa el setè lloc en extensió més petita en 46 anys, des de l'inici dels registres a través de satèl·lit el 1979, segons dades del Centre Nacional de Dades de Neu i Gel (NSIDC) de la Universitat de Colorado. Només en dues ocasions el mínim anual ha baixat dels 4 milions de km²: el 2012, any rècord, amb 3,39 milions de km²; i el 2020, amb 3,82 milions de km².

Tenim un planeta cada cop més calent. Cal imaginar-se la porta del congelador oberta. A poc a poc perd fredor, a mesura que guanya temperatura, i els productes que hi tenim a dins es van descongelant lentament.

De fet, els últims 18 anys hi ha hagut les 18 extensions més petites de gel marí des del 1979. Un fet que consolida la tendència a la reducció de la massa de gel àrtic.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut