El canvi climàtic va massa ràpid per als nostres boscos

Les glaçades tardanes als boscos i conreus aniran a més amb el canvi climàtic

Néstor GómezActualitzat

L'escalfament del planeta és un fet i provoca que els hiverns siguin més curts i menys intensos. Ara bé, de glaçades, n'hi haurà, i les tardanes s'incrementaran en una vegetació i conreus que agafarà amb l'activitat biològica represa, cosa que tindrà unes conseqüències greus.

Un estudi internacional, en què ha participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida i una cinquantena d'investigadors d'arreu del món, conclou que el canvi climàtic fa créixer el risc de glaçades a finals de primavera a Europa i alerta del lent poder d'adaptació de les espècies vegetals a l'augment de les temperatures.

Fageda de la Grevolosa (Ramon Calvet)

El professor i investigador Sergio de Miguel alerta que el canvi climàtic va massa ràpid per a tota la comunitat vegetal que fa el possible per adaptar-se. Les glaçades tardanes de primavera que provoca el canvi climàtic amenaça les regions forestals d'Europa i Àsia. L'estudi pretén interpretat la manera com els arbres s'adapten per minimitzar el dany de les gelades a les seves fulles i predir la vulnerabilitat dels boscos davant l'escalfament del planeta. Per Sergi de Miguel, ja no només es tracta de la pujada de les temperatures o de les sequeres, sinó que en el fons el que té molta importància són les situacions extremes, com les glaçades tardanes. Aquestes glaçades aturen el creixement de les fulles que comencen a brotar, però això els passa factura perquè han de tirar de recursos addicionals per refer-se. Això provoca un enfebliment de la vitalitat, que creixin menys i que el seu fruit es vegi compromès.

Les glaçades tardanes són més habituals a Amèrica que a Europa o Àsia, i els boscos estan preparats amb fulles més resistents o, simplement, neixen més tard. En canvi, als boscos d'Europa i Àsia sol ser poc freqüent i tan aviat reuneixen les condicions de bon temps és quan treuen fulla. Els boscos també tenen la capacitat d'adaptació al canvi climàtic, per exemple, pujant d'altitud a través de les llavors. Però la principal dificultat que tenen els boscos és que el canvi climàtic va massa de pressa i no tenen temps a adaptar-se.

Per arribar a aquestes conclusions s'han analitzat els casos de gelades de finals de primavera entre el 1959 i 2017 d'unes 1.500 espècies, i els resultats es van publicar dilluns a les prestigiosa revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Bosc de pins al Corredor (Arnald Pons)

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut