Calor d'agost a l'Aldea

El 2022 s'afegeix als anys més càlids mai registrats al planeta

Els darrers vuit anys han estat els vuit més càlids mai registrats

RedaccióActualitzat

A poc a poc van sortint del forn informes i resultats del comportament del 2022 i en tots ells hi ha un ingredient que sobresurt per sobre de la resta: les temperatures tan càlides i amb tants rècords, conseqüència també d'unes concentracions de gasos d'efecte hivernacle sense precedents.

El 2022 ha estat el cinquè any més càlid registrat al planeta, amb 1,2 ºC per sobre del nivell preindustrial del 1850-1900, segons ha publicat el Servei de Canvi Climàtic Copernicus. Però el que realment és important és la tendència càlida que segueix el planeta: els darrers vuit anys han estat els anys més càlids registrats. En el cas d'Europa, el 2022 puja fins al segon graó de temperatura anual més càlid, només superat per 2020. Però el que realment ha marcat l'any a Europa ha estat la calor de l'estiu, que ha estat  el més càlid de la història, amb onades de calor prolongades i intenses.

Una altra dada que mostra que no fem prou per aturar l'escalfament global del planeta induït per l'activitat humana és l'increment de la concentració de CO2 a l'atmosfera, amb un creixement de 2.1 ppm, un increment similar als registrats durant els darrers anys. En el cas del metà, ha augmentat 12 ppb respecte a la mitjana, però aquest increment es troba per sota dels màxims històrics dels darrers dos anys.

Per Samantha Burgess, directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic Copernicus, amb aquests resultat cal actuar fermament:

"El 2022 va ser un any més d'extrems climàtics a Europa i a tot el món. Aquests esdeveniments destaquen que ja estem patint les conseqüències devastadores de l'escalfament global. Per evitar les pitjors conseqüències cal que la societat redueixi amb urgència les emissions de carboni i s'adapti ràpidament al canvi climàtic."

Un altre any molt càlid al planeta

El 2022 ha estat el cinquè any més càlid registrat al planeta, darrere dels anys 2016, 2020, 2019 i 2017. La temperatura mitjana anual del 2022 ha estat 0,3 ºC per sobre del període de referència 1991- 2020, i equival a 1,2 ºC més respecte al període preindustrial, 1850-1900. Si hem notat molt clarament aquest 2022 que l'ambient ha estat molt càlid, penseu que en l'Acord de París es va establir com a objectiu mantenir l'augment de la temperatura per sota dels 2 ºC i treballar per mitigar-ho i reduir aquesta xifra a 1,5 ºC.

Temperatura mitjana global del planeta (Copernicus Climate Change Service/ECMWF)

Una Europa molt càlida, eixuta i amb incendis

Europa ha vist com les temperatures han augmentat més del doble de la mitjana mundial dels darrers 30 anys i, a la vegada, té una taxa d'augment de la temperatura més alta que qualsevol altre continent del planeta. El 2022 ha estat el segon any més càlid, tot just darrere, en 0,3 ºC, del 2020, el més càlid mai registrat. A la vegada, és 0,1 ºC més càlid que els anys 2019, 2015 i 2014. Podeu observar en el següent mapa el rànquing anual de temperatura per països. Tot Europa va experimentar temperatures superiors a la mitjana 1990- 2020, amb l'excepció d'Islàndia

Rànquing anual de les temperatures a Europa(Copernicus Climate Change Service/ECMWF)

Unes temperatures anuals molt elevades a causa de registrar un estiu com mai havia viscut Europa, amb onades de calor persistents i molt intenses, molt per sobre de l'anterior rècord d'estiu càlid. Tres de les quatres estació del l'any han estat càlides:

  • L'estiu, amb rècord de absolut de temperatura mitjana.
  • La tardor va ser la tercera més càlida, superada només durant la tardor del 2020 i 2006.
  • L'hivern es va situar entre els deu més càlids.
  • La primavera va ser l'única estació a quedar una mica per sota del període de referència 1991-2020.

La confluència de l'alta temperatura estival més la manca de precipitacions ha dut Europa a tenir l'estiu amb més incendis forestals dels darrers 15 anys. I en el cas de França, Espanya, Alemanya i Eslovènia, les emissions provocades pels incendis forestals durant l'estiu van ser, com a mínim, les més elevades dels darrers 20 anys.

Els fenòmens extrems al món

Les regions polars van viure temperatures rècord durant el 2022. Un dels fets més destacats es va assolir a l'estació de Vostok, a l'interior de l'Antàrtida oriental, on la temperatura va arribar als -17.7 ºC, la més càlida mesurada, un rècord absolut en 65 anys. Al mateix temps, el gel marí antàrtic es va situar durant sis mesos a nivells molt baixos de rècord o gairebé rècord.

A banda de la situació d'Europa, a les regions tropicals i subtropicals les temperatures van ser extremadament altes abans de l'arribada del monsó, amb onades de calor molt llargues al Pakistan i al nord de l'Índia. La Xina també ha registrat unes onades de calor inusualment llargues juntament amb una sequera durant tot l'estiu.

L'arribada del monsó va dur pluges rècord al Pakistan, que van provocar inundacions a gran escala a gran part del país. El fenomen de la Niña a Austràlia va fer que l'any fos plujós i amb temperatures per sota de la mitjana a Austràlia. A la Banya d'Àfrica persisteix una sequera extrema que duu milions d'habitants a la pobresa extrema.

El gasos d'efecte hivernacle, en augment el 2022

L'atmosfera cada cop concentra més diòxid de carboni i més metà, dos gasos fonamentals d'efecte hivernacle que estan provocant l'escalfament del planeta. Les emissions de gasos no s'aturen, sinó tot el contrari: continuem emetent més i més gasos. 

Els 417 ppm de CO2 i els 1.894 ppb de metà el 2022 són xifres mai assolides, segons dades de satèl·lit. I si agafem altres fonts, els actuals nivells de concentració de CO2 són els més alts dels darrers 2 milions d'anys i els de metà, dels últims 800.000 anys.

Evolució de les concentracions de CO2 i metà (Copernicus Climate Change Service/ECMWF)

El CO2 ha augmentat un 2.1 ppm el 2022 i situa la mitjana anual de CO2 al planeta en 417 ppm. Molt lluny queda la superació de la ratlla dels 400 ppm el 2013. Era una dada de referència, ja que sense l'aportació de l'home no s'hauria arribat a aquest nivell de concentració. I ens trobem molt allunyats de la concentració de CO2 durant les glaciacions, a l'entorn de 185 ppm, i de l'època preindustrial, quan rondava les 278 ppm.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut