Platja de Brighton, Regne Unit, l'agost del 2022

El 2022, l'any més càlid mai registrat a Espanya, França i el Regne Unit

Alberto AlcántaraActualitzat

L'any 2022 ha passat a la història com el més calorós en diversos països d'Europa. Els serveis meteorològics d'Espanya, França o el Regne Unit han registrat valors rècord de temperatura. Recordem que el Servei Meteorològic de Catalunya va calcular una temperatura 2,5 ºC per sobre de la mitjana a casa nostra.
 

En canvi, a escala global, a causa de l'efecte de refredament que provoca el fenomen climàtic de la Niña, és molt probable que acabi sent el cinquè o sisè any més càlid. Així ho indiquen els informes preliminars de l'Organització Meteorològica Mundial o de l'Agència Meteorològica del Japó.

 


Rècord a Espanya des del 1916

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el 2022 ha estat l'any més càlid en els registres, amb una temperatura mitjana de gairebé 15,5 ºC. Per primera vegada, la mitjana ha passat dels 14,5 ºC.    

 

 

L'Aemet situa el començament de la sèrie oficial de dades l'any 1961, perquè va ser el moment en què es va considerar que el nombre de pluviòmetres començava a ser suficient per caracteritzar les precipitacions, però, per reconstrucció climàtica, considera la temperatura del 2022 com la més alta des d'almenys el 1916.

Respecte a Catalunya, l'Aemet calcula que ha estat, amb molta diferència, l'any més càlid des de l'inici de la sèrie, el 1940.


El rècord de calor es va fonamentar en un interminable estiu de 6 mesos, de maig a octubre. La calor excessiva hauria causat la mort de més de 4.700 persones a Espanya, segons l'estimació del sistema de monitorització de la mortalitat diària per totes les causes (MoMo), elaborat per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

A banda d'això, el 2022 ha estat el tercer any més sec, només darrere del 2005 i el 2017. A finals de desembre, els embassaments estaven al 43% de la seva capacitat, per sota de la mitjana dels últims 10 anys (53%) segons el Ministeri de Medi Ambient. L'any excepcionalment sec i calorós va afavorir incendis forestals explosius que van devastar més de 300.000 hectàrees, l'extensió més gran en més de dues dècades, segons el Sistema Europeu d'Informació sobre Incendis Forestals (EFFIS).

 

 

Rècord a França des del 1900

Segons va anunciar aquesta setmana Météo-France, el 2022 va ser l'any més calorós mai registrat a França des del 1900, data d'inici de les sèries meteorològiques. La temperatura mitjana va ser de 14,5 ºC, gairebé mig grau més que l'anterior rècord, del 2020. Tots els mesos de l'any van ser més càlids del que és normal, tret del gener i l'abril.

 



Pel servei meteorològic francès, el 2022 és un símptoma del canvi climàtic a França: 8 dels 10 anys més calorosos des de principis del segle XX són posteriors al 2010. El registre extrem del 2022 podria arribar a ser "normal" el 2050.

La calor excepcional va venir acompanyada de nombrosos esdeveniments extrems, com una "sequera històrica", incendis forestals en regions habitualment poc propenses a aquest tipus de fenòmens, com la Bretanya, onades de calor marítimes al Mediterrani i violentes tempestes, com la de Còrsega el 18 d'agost, que va causar 5 morts.

Rècord al Regne Unit des del 1884

El 2022 de rècord no ha deixat de banda el Regne Unit. El servei meteorològic nacional (Met Office) va confirmar que la temperatura mitjana havia superat els 10 ºC per primera vegada des que se'n tenen registres (1884). Exactament, va arribar als 10,03 ºC.

 


La temperatura del 2022 es va situar 0,89 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020, i 0,15 °C per sobre del rècord anterior, de 9,88 °C, del 2014. Des del 1884, els 10 anys més càlids s'han produït a partir del 2003.

Una de les fites meteorològiques històriques de l'any van ser els primers valors superiors als 40 ºC registrats al Regne Unit, l'estiu passat.

 

Mark McCarthy, cap del Centre Nacional d'Informació Climàtica del Met Office, va confirmar que el canvi climàtic induït per l'home ha fet 160 vegades més probable la temperatura mitjana anual rècord d'enguany: el que en un món sense canvi climàtic antropogènic seria un esdeveniment d'un cop cada 500 anys, ara pot passar cada tres o quatre anys, i, per tant:

"Aquest registre en particular és un recordatori que el canvi climàtic és una cosa que ens està afectant aquí, al Regne Unit, ara, no és només un problema futur."

 


 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut