La lluna, gairebé plena, a Campdevànol (Joel Bares)

Eclipsi parcial de superlluna la matinada de dimecres

És una de les quatre superllunes de l'any

Alberto AlcántaraActualitzat

Serà l'últim esdeveniment de l'estiu astronòmic: dimecres a la matinada, els noctàmbuls podran gaudir d'un eclipsi parcial de lluna, visible des de casa nostra. Això sí, la previsió es complica i sembla que els núvols ens ho posaran difícil.
 


Un eclipsi lunar es dona quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna. El nostre satèl·lit passa per la zona d'ombra projectada per la Terra, de manera que la il·luminació directa que li arriba del Sol es veu interrompuda. 
 

En aquest cas, la lluna plena és una de les quatre llunes plenes de perigeu o superllunes de 2024, tot i que no serà la de la distància més curta: la veritable superlluna de l'any serà la pròxima, la del 17 d'octubre.
 

Quan començarà?

Segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, la fase penumbràtica començaria a les 4.06 hora local, i la fase parcial a les 4.12 hores, amb un final al voltant de les 5.15 de la matinada de dimecres. El màxim de l'eclipsi seria al voltant de les 4.44 hores.

La lluna en fase creixent
Nit Internacional d'observació de la Lluna des de Barcelona (Alfredo Miguel)(Alfredo Miguel/ Aster)


Quin aspecte tindrà?

Els eclipsis lunars passen a prop de la fase de lluna plena i, depenent de factors ambientals i de la distància entre la posició de la Lluna i el centre de la zona d'ombra, el grau d'enfosquiment canvia. Alguns eclipsis són molt foscos, mentre que en altres la Lluna es tenyeix de coloracions més o menys vermelloses.

Podem veure una simulació de l'eclipsi de dimarts gràcies a l'aplicació Eclipsi 2.0, desenvolupada per l'investigador Eduard Masana, de l'Institut de Ciències del Cosmos, ICCUB (IEEC-UB). En aquest cas, correspon al màxim de l'eclipsi parcial, simulat des de les coordenades de Barcelona.

Simulació de l'eclipsi del 18 de setembre (Aplicació Eclipsi 2.0 (UB / IEEC))


El següent eclipsi lunar també serà parcial, i arribarà el divendres 14 de març del 2025.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut