Ripoll (Antonina Coromina)

Dos rècords de fred al setembre aquest cap de setmana

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquests últims dies estem tenint un bon tast de tardor amb una baixada de la temperatura que s'ha notat, sobretot, en els valors mínims registrats. Han arribat les primeres glaçades i, en alguns pocs casos, alguns rècords de temperatura baixa pel setembre.
 


Dos rècords a la xarxa XEMA

A la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'han reportat dos rècords de temperatura mínima del setembre en estacions amb més de 20 anys de dades.

Dissabte, el rècord es va batre a Mas de Barberans, amb una mínima de 8,8 ºC. L'estació té 27 anys de dades, i el rècord anterior era del setembre de 2022.

 

L'SMC també ha destacat que es va registrar la glaçada més primerenca al Pont de Suert en 28 anys, amb una mínima de -0,8 ºC. Fins dissabte, la primera temperatura negativa havia arribat en un dia 19 de setembre, els anys 2017 i 2005.

Un altre municipi que va marcar la seva glaçada més primerenca va ser Guardiola de Berguedà, en aquest cas amb una sèrie de 18 anys de dades. La mínima va ser de -0,1 ºC. L'anterior rècord havia arribat a finals de mes, en concret el 28 de setembre de 2007.

Aquest diumenge, el rècord s'ha batut a Espolla, amb una sèrie de 24 anys, amb una mínima de 5 ºC. D'altra banda, l'observador Roger Geli, que pren dades d'aquesta mateixa localitat empordanesa, ha reportat un rècord en la seva estació situada a cota 100 metres, que opera des del 2003. En aquest cas, la mínima mesurada ha estat de 7,7 ºC. L'anterior rècord era 7,9 ºC del 19 de setembre del 2017.

 

 

Altres rècords

Altres observadors meteorològics també han comunicat rècords o fets ressenyables en les seves observacions particulars. Per exemple, Rober Forns reporta una mínima de -0,9 ºC aquest diumenge a Camprodon, la més baixa de tots els mesos de setembre de la seva sèrie, que comença el 1981.

 

 

Des d'Esparreguera, també reporten que la mínima del dissabte 14 (11,5 ºC) va ser la més baixa d'una primera quinzena de setembre des del 1976.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut