Diumenge de ruixats en retirada, neu al vessant nord del Pirineu i ventades

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest diumenge ha començat amb un front que acabarà de passar al final de la matinada, i amb una línia d'inestabilitat al darrere i que genera nous ruixats. Abandonaran el país a mig matí per la façana litoral. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activat un avís per intensitat de pluja. L'ull de la pertorbació es va desplaçant cap a Còrsega, i afavorirà una situació clàssica de mestral i tramuntana.

Xàfec a Sant Fost de Campsentelles, el 26 de febrer (Lina Aguasca)

Ruixats en retirada i neu al vessant nord del Pirineu

La precipitació associada al front s'ha repartit durant la matinada, amb quantitats més abundants pel nord del país, i amb xàfecs que han assolit una intensitat forta cap al nord-est. La cota de neu baixa cap als 800 metres, però es pot desplomar per sota en moments de ruixat.
 


Les primeres llums arribaran amb el front en retirada pel nord-est, i amb una línia de xàfecs que arribaran després del front, que passarà molt ràpid i es retirarà, si tot va com està previst, cap allà les 10 del matí per la Costa Central. Aquesta segona tongada de pluja ha començat a descarregar pel centre de Catalunya i el Camp de Tarragona, però gairebé gens a les Terres de l'Ebre, on ja s'ha activat el vent. Deixarà més quantitats cap al prelitoral i la Costa Central entre primera hora i mig matí.

A partir d'aleshores s'obriran grans clarianes en general, tot i que també quedaran núvols residuals, sobretot cap al nord-est. A més a més, continuarà tapat i amb precipitacions al Pirineu, amb una cota de neu que haurà baixat a 700 metres. La tarda serà de sol o cel variable per núvols dispersos, tret del vessant nord del Pirineu.

Ventades

Com hem comentat, entra el vent amb força als dos extrems de Catalunya, tant a l'Empordà i al Pirineu com a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. De matinada, les ratxes màximes ja han superat els 100 km/h al Montsià, el Baix Ebre i en punts del Camp de Tarragona i del Pirineu. Amb el pas de les hores, el vent de l'oest també anirà a més pel sud de Ponent i pel litoral i prelitoral central. L'SMC ha activat l'avís per vent.

Vent previst per a diumenge a les 12 UTC(#ElTemps3Cat)

Temperatura més baixa

El dia començarà amb unes temperatures de primera hora entre 2 i 4 ºC més baixes en molts indrets, però més altes cap al nord-est i a l'Ebre. Al migdia, la temperatura quedarà més curta al Pirineu, al quadrant nord-est, al prelitoral i a bona part del terç sud. En punts de Ponent, el centre de Catalunya, el nord de la Costa Daurada i la Costa Central, la màxima pujarà lleugerament. Els valors més alts del dia arribaran als 16 o 17 ºC al litoral central i sud.  

I dilluns...

Arribarà un nou front, molt poc actiu, des de l'Atlàntic. El cel s'anirà ennuvolant amb el pas de les hores. A tot estirar, cauran precipitacions poc abundants a l'Aran i l'Alt Pirineu, sobretot de cara al vespre i amb una cota de neu d'uns 1.200 metres. La tramuntana desapareixerà al llarg del matí, mentre que el cerç o mestral i el vent de ponent afluixaran, però no marxaran del tot.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut