Els dies 3, 4, 5 i 6 de juliol han estat els més càlids mai registrats al planeta

Quatre dies per sobre dels 17 ºC, un fet sense precedents

Redacció MéteoActualitzat

L'escalfament del planeta no té aturador i no estem, com a societat i com a individus, actuant ni amb accions ni amb contundència per revertir aquesta situació.

Durant quatre dies consecutius, el planeta ha registrat i igualat una temperatura mai registrada: el 3, el 4 el 5 i el 6 de juliol. El dia 6 de juliol, va ser el dia més càlid mai registrat al món, amb una temperatura mitjana de 17,23 ºC, segons el Centre Nacional de Predicció Ambiental dels Estats Units (NCEP).

Els dies 3 i 4 i 5 de juliol ja s'havien registrat rècords, amb una temperatura mitjana del planeta de 17,01 ºC, 17,18 ºC i 17,18 ºC, respectivament, segons les dades preeliminars de l'eina de reanàlisi climàtica de la Universitat de Maine.

(NCEP)

Tots aquests rècords successius superen els 16,92 ºC registrats l'agost del 2016, en plena situació d'onades de calor a força indrets del planeta.

Episodis particulars

Durant aquestes jornades, la temperatura màxima a Phoenix va arribar als 46,7 ºC, el dia més càlid de la ciutat aquest any, i al sud de Texas la màxima es va disparar cap als 48 ºC. A la Xina, una onada de calor intensa i persistent ha elevat les temperatures constantment per sobre dels 35 ºC. Al nord d'Àfrica s'han vist valors propers als 50 ºC.

Dies d'onada de calor a la Xina

A finals de juny, els hospitals de l'estat indi d'Uttar Pradesh es va omplir de pacients que havien caigut malalts a causa de la calor extrema amb valors propers als 45 ºC.

Hospital de l'estat indi d'Uttar Pradesh

I, fins i tot, a l'Antàrtida, que es troben a l'hivern austral, la base d'investigació Vernadski d'Ucraïna a les illes argentines del continent blanc, ha batut recentment el rècord de màxima de juliol amb 8,7 ºC.

I la perspectiva no és gens encoratjadora, ben bé tot al contrari, perquè sota la presència del fenomen climàtic del Niño, que tot just comença, s'espera que pugi encara més la temperatura global del planeta durant el pròxim any i amb alta probabilitat de batre més rècords de calor a escala global planetària i també que apareguin nombrosos rècords de temperatura màxima a escala local.
 

L'Organització Mundial de Meteorologia (OMM) va fer públic dimarts un informe en què constata en un 90% l'arribada del fenomen del Niño durant la segona meitat del 2023, un fenomen que amplifica encara més la pujada de la temperatura global del planeta.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut