Aurora des de Viladellops (Fran Lorenzo), el 10 de maig de 2024

Com ens afectarà la forta tempesta geomagnètica d'aquest cap de setmana?

TMActualitzat

El Centre de Predicció del Temps Espacial dels Estats Units (NOAA) havia declarat inicialment  l'alerta per una tempesta geomagnètica "severa" o "més forta" --és a dir, de nivell 4 en una escala de 5-- que afecta tota la Terra des de divendres i durant el cap de setmana. Finalment, la tempesta ha assolit la categoria "extrema" (G5).

Aquesta és la primera vegada des de l'any 2005 que es declara una tempesta geomagnètica d'aquesta magnitud al planeta.

Com ens afectarà?

Aurores

Aquest cap de setmana es poden veure aurores fora de les zones polars. La nit de divendres a dissabte han arribat a  Catalunya. El més probable és que es tracti del tipus SAR (aurora estable vermella).

El cel es pot tenyir d'una llum vermellosa que es podria veure des de llocs foscos allunyats de la llum elèctrica i amb el cel sense núvols.
 

 

Problemes amb els navegadors GPS

Aquestes situacions provoquen alteracions en els senyals que emeten els satèl·lits de navegació, de manera que el posicionament que determinen es torna imprecís. Aquest cap de setmana els navegadors poden mostrar alteracions o informacions sense sentit.

Inestabilitat en el subministrament elèctric

L'efecte geomagnètic de la tempesta pot interferir en les línies elèctriques i en els transformadors, ja que pot fer que se sobrecarreguin i que experimentin caigudes sobtades.

Problemes en la comunicació per ràdio

L'arribada del "núvol de tempesta solar" en realitat es correspon a l'arribada de càrregues elèctriques que alteren la ionosfera terrestre i les capes a través de les quals s'envien els senyals de ràdio. Aquesta situació farà que les emissions de ràdio es puguin veure alterades, amb més probabilitat a les hores del migdia; una situació que afectarà els radioaficionats, però també les companyies aèries.

Quan ens afectarà?

Classificació de tius de tempesta geomagnètica: G1 Menor, G2 Moderada, G3 Forta, G4 Més Forta, G5 Màxima

Aquests són els valors de l'índex Kp de la NOAA. El moment en què es pronosticava la tempesta més forta era la matinada de dissabte. Durant les pròximes nits es preveu activitat, però menys intensa, amb tempesta de nivell G1 o G2.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut