Ciarán i Domingos, dues pertorbacions que sacsegen Europa amb vents huracanats

Alberto AlcántaraActualitzat

El temps d'aquest diumenge continua marcat per la gran borrasca Domingos a una gran part d'Europa. És la segona gran borrasca polar en pocs dies, després de Ciarán. Els fenòmens meteorològics extrems deixen un balanç de 16 víctimes mortals.

Els efectes del Ciarán a Blankenberge (Bèlgica) (Yves Herman)

Els serveis aeris, ferroviaris i de ferri han experimentat cancel·lacions i llargs retards en diversos països. Per exemple, es van cancel·lar uns 200 vols a l'aeroport de Schiphol d'Amsterdam, un dels nusos de transport aeri més importants d'Europa.  

El mapa isobàric previst per a aquest diumenge al migdia mostra el centre de la pertorbació davant de la costa d'Alemanya i Dinamarca, però el radi d'acció s'estén des del nord de la península Ibèrica fins als Balcans, l'oest de Rússia o la península escandinava. Depenent de l'indret, els efectes han estat fortíssims vents, aiguats o, fins i tot, totes dues coses a la vegada.

(GFS/TVC)


Setze morts

El nombre de morts pels temporals extrems s'ha enfilat fins a 16 a tot Europa. Sis dels morts corresponen a l'episodi d'aiguats registrats a Itàlia, més concretament a la regió de la Toscana, on es va decretar l'estat d'emergència.

Els efectes del Ciarán a Oste, la Toscana (Yara Nardi)

Però els temporals també han deixat víctimes a altres països. A Portugal, tres persones van morir quan va bolcar el vaixell on viatjaven, com a conseqüència de l'onatge aixecat pels forts vents de ponent. L'accident va passar a la platja de Santa Cruz, al nord de Lisboa.

La caiguda d'arbres com a conseqüència de les ventades va ser la causa de més accidents mortals: dues persones a Gant, Bèlgica, una altra a la regió de l'Aisne, al nord de França. Els funcionaris francesos també van informar de la mort d'un home que va caure des del seu balcó a la ciutat portuària de Le Havre. També va morir un home a la localitat holandesa de Venray i una altra persona a Alemanya. Recordem que les ventades associades al Ciarán van causar la mort d'una dona a Madrid i que van deixar 9 ferits a Barcelona.

Més ventades a causa del Domingos

La borrasca Domingos també ha impactat amb força en la façana atlàntica de la Península ibèrica i França. Una mostra visible és el temporal marítim registrat a la costa gallega. A les imatges de la part superior podeu veure l'embat del temporal a la ciutat de Muxía, a la costa de la Corunya. A Galícia s'han comunicat mes d'un miler d'incidències, entre caigudes d'arbres i inundacions.

En aquestes piulades es veu la força del vent en altres indrets de l'oest d'Espanya, com l'illa de Sálvora, situada a la boca de la ria d'Arousa, o també a França, on es reporten vents de fins a 151 km/h (cap Ferret), 144 km/h (Cognac), 138 km/h (Rochefort) o 122 km/h (Bordeus). A Galícia, el vent va arribar a 122 km/h a Estaca de Bares aquest dissabte.

 


En el cas de França, el Ciarán ja va deixar cops de vent excepcionals a la Bretanya, amb diversos rècords reportats pel servei meteorològic francès, Météo-France.



Més de 300.000 llars franceses s'han quedat sense electricitat, principalment a Bretanya i Normandia. A l'illa de Còrsega es reporten greus danys en embarcacions. Les precipitacions acumulades pels dos temporals sumen entre 250 i 330 mm en punts de l'illa.

 

El paper de l'escalfament global

Situacions extremes com l'actual estan condicionades pel context d'escalfament global que vivim, i els experts climàtics adverteixen que els esdeveniments extrems seran més freqüents si no posem fre a les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Segons Hanna Cloke, professora d'Hidrologia a la Universitat de Reading:

"Els vincles entre el canvi climàtic i les tempestes hivernals a Europa són complexos, però a mesura que les temperatures dels oceans i de l'aire s'escalfen, esperem que algunes borrasques d'hivern portaran més pluges i, potencialment, causaran més inundacions".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut