Centenars d'incendis forestals obliguen a desallotjar milers de persones a l'oest del Canadà

El govern tem que es pugui repetir la pitjor temporada d'incendis forestals del país registrada fa tot just un any

Gori MasipActualitzat

Els incendis forestals colpegen aquests dies la zona més occidental del Canadà. A la província d'Alberta, les autoritats locals han emès durant les darreres hores una alerta per emergència davant els prop de 160 focs actius a la regió. Fins al moment, unes 7.500 persones, entre visitants i residents, han hagut de ser desallotjades d'aquesta zona davant la proximitat del foc. N'hi ha milers més sota alerta, que han d'estar preparades per abandonar les ciutats en qualsevol moment.

De fet, també s'ha hagut de tancar el Parc Nacional de Jasper, que forma part dels parcs de les Muntanyes Rocoses del Canadà i que està declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. En aquesta època de l'any registra una elevada activitat de persones.

Els incendis també castiguen regions veïnes, com la Colúmbia Britànica, però es calcula que a tot el país el nombre total d'incendis actius ascendeix fins als 900, dels quals prop de 350 estan classificats com a fora de control. Un dels més importants és el Semo-Complex, que ja ha calcinat prop de 38.000 hectàrees.

El foc no ve de nou

El govern del Canadà tem que la temporada d'incendis forestals d'enguany sigui encara pitjor que la de l'any passat, quan diversos incendis sense precedents van cremar gairebé un milió i mig d'hectàrees i van obligar a desallotjar 235.000 persones, cobrint de fum moltes ciutats dels Estats Units, fins al sud de Florida. Els investigadors afirmen que darrere aquest augment d'incendis hi ha el canvi climàtic, amb temperatures més càlides i períodes de sequera més freqüents i intensos.

De fet, durant el darrer cap de setmana, Lytton, una població que va quedar completament arrasada per un incendi forestal ara fa tres anys, va trencar el rècord de 78 anys de sèrie climàtica i va arribar als 41,2 ºC.

 

Condicions d'extinció desfavorables

Els focs han obligat a tancar diverses autopistes i hi ha milers d'efectius treballant en l'extinció, alguns arribats d'altres regions i països com Nova Zelanda i Austràlia. A més, hi ha hagut la dificultat afegida de la caiguda d'uns 1.300 llamps durant la darrera setmana, que es calcula que han estat els causants del 90% dels incendis declarats els darrers dies. Tot plegat se suma a unes condicions d'extinció desfavorables, amb un ambient sec i una onada de calor que ja fa dies que afecta la zona.

A partir d'imatges de satèl·lit es poden detectar mitjançant els canals infrarojos les fonts de calor, de manera que, eliminant punts calents antròpics, com ara aquells provinents de les indústries, permet geolocalitzar els diversos incendis actius.

Aquests mateixos incendis es poden veure mitjançant les imatges que cada dia envia el satèl·lit Sentinel-2, de la NASA:

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut