Catalunya bat rècords de calor mai registrats

Una situació extrema de calor històrica que ha trencat rècords manté el país en alerta i es tanquen alguns accessos a la muntanya

Néstor GómezActualitzat

L'onada de calor més intensa durant dècades ha fet caure rècords de temperatura màxima en observatoris de més de 20 anys de dades. La primera població a tocar els 40 ºC va ser Baldomar, a la Noguera, a primera hora de la tarda de dijous. Immediatament va caure el primer rècord de calor absolut al Montmell, al Baix Penedès, que amb 39 ºC a primera hora de la tarda superava el rècord absolut de calor d'estiu, amb dades des del 1995. Ha superat els 38,8 ºC del 7 de juliol del 2017. Un total de 14 estacions meteorològiques amb més de 20 anys de dades han batut rècord de calor en tot l'estiu, d'un total d'una vuitantena.

Les primeres estacions meteorològiques a batre rècord per calor van estar situades a muntanya dimecres:

  • Boí (2.500 m) va registrar 20,4 ºC i ha superat en gairebé un grau l'anterior rècord de 19,6 del 25 juny del 2001.
  • La Bonaigua (2.300 m) va arribar als 23,6 ºC i ha superat l'anterior rècord de 23,0 ºC del 30 de juny del 1997.
  • Tagamanent (1.000 m) es va enfilar fins als 32,9 ºC. L'anterior rècord va ser el 25 de juny del 2001, amb 32 ºC.

Uns rècords que han polvoritzat els anteriors a nombrosos punts del país, sobretot del pla de Lleida, de la Catalunya Central i d'alguns punts de les comarques de Girona.

 

 

I demà es mantindran valors extrems:

 

 

Catalunya, en alerta per calor

Davant d'aquesta gran onada de calor amb valors extrems, el Servei Meteorològic de Catalunya té activat l'avís per calor a tot el país, amb un perill molt alt sense precedents. Observeu el mapa d'avisos per avui i els pròxims dies. La situació de calor es mantindrà ben viva fins dissabte, inclòs.

 

 

Accés restringit a la muntanya

Per la perillositat de foc i la gran vulnerabilitat de la muntanya, els agents rurals han tancat els accessos al massís del Montsec i divendres es tancaran els accessos al Montsant i als Ports de Tortosa. De fet, a les comarques del nord del pla de Lleida i interior de les Terres de l'Ebre s'han anul·lat les rutes de les activitats de joventut en el lleure i, en cas de ser-hi, se n'ha de sortir. Protecció Civil ha recomanat als ajuntaments que reforcin la prevenció i vigilància per la revetlla de Sant Pere.

Davant la calor, prudència

La calor o les temperatures molt altes provoquen una reacció en el nostre cos, amb una pèrdua de líquids i de sals minerals a través de la suor, sigui o no visible. La calor excessiva ens pot provocar esgotament, deshidratació, cops de calor, rampes i erupcions cutànies. Aquí teniu uns consells bàsics i fonamentals, però també us presentem uns quants consells senzills si sou a casa, al carrer o al cotxe.

 

 

 

 

Anar al contingut