Catalunya se suma a la iniciativa "Let's clean up Europe!" per a la neteja dels espais naturals

Redaccio Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Entre el 10  i el 12 de maig de 2019 se celebra a Europa la iniciativa "Let's clean up Europe!", en què es faran accions de neteja d'espais naturals com boscos, platges o rius per sensibilitzar sobre l'abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el comportament de la ciutadania. A Catalunya hi ha unes 300 activitats programades.

Qualsevol persona hi pot col·laborar per recollir els residus abandonats en el medi ambient. A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen prop de 300 activitats.

Per demarcacions, s'han convocat 197 accions a les comarques de Barcelona, 51 a les de Girona, 29 a les de Tarragona, 15 a les de Lleida i 5 a les de les Terres de l'Ebre. Si voleu consultar on es fan, trobareu un mapa d'activitats a la pàgina web de l'ARC. Allà també us podreu apuntar com a voluntaris.

 

 

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) s'encarrega de coordinar aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions i ONG.

Prevenció i reciclatge

Les accions de neteja s'aprofiten per fer pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus. El millor residu és el que no es genera. La brossa recollida se separa de forma selectiva. D'aquesta manera es demostra que aquests residus poden ser recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic recollits per separat poden reciclar-se: es redueixen els efectes sobre el medi ambient, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

L'any passat es van promoure 275 accions de neteja a Catalunya. Es van recollir 70,5 tones de residus i hi van participar més de 16.000 persones.

L'Ultra Clean Marathon

Una de les activitats estrella és la Ultra Clean Marathon, que enguany celebra la segona edició. Es tracta d'una iniciativa per promoure curses solidàries i sostenibles amb l'aplicació de bones pràctiques de respecte, protecció i cura del medi ambient.

La cursa consisteix per una ruta circular al voltant de Catalunya i combina tres modalitats esportives -córrer, nedar i remar- amb accions de neteja.

La cursa va començar el 5 de maig i acaba aquest dissabte 11 de maig, i servirà de nexe entre la campanya "Let's clean up Europe" i la Setmana de la Natura, on es faran  activitats de conservació i custòdia del territori.

La primera edició va tenir un gran èxit, amb la participació de 2.000 persones i dues tones de residus recollits en 25 accions de neteja paral·leles i set actes finals d'etapa.

Premis europeus

El proper 15 de maig se celebra la cerimònia de lliurament dels X Premis Europeus de Prevenció de Residus a Brussel·les, en el marc de la Green Week. Es donaran premis als sis millors projectes o activitats celebrats durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Enguany hi concorren tres finalistes catalans: el Col·legi de Sant Josep de Navàs, l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l'empresa Resid'Ús de Girona.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut