Dia de calor sufocant a Vic, 18 de juliol

Catalunya deixa enrere un juliol càlid i la màxima més alta registrada mai en arribar als 45 ºC

Néstor GómezActualitzat

Sense cap mena de dubte, el juliol del 2023 passarà a la història per haver assolit valors inimaginables a Catalunya, en tocar i superar els 45 ºC.

Si bé el juliol del 2022 va ser molt càlid, fins i tot un dels tres juliols més càlids mesurats a Catalunya per calor persistent, aquest juliol del 2023 ha estat menys càlid que fa un any però, en canvi, ens ha dut pics de calor curts però molt intensos.

 

Calor històrica el 18 de juliol del 2023

Després d'un primer pic de calor el 13 de juliol amb màximes de 40 ºC, entre el 17 i el 21 de juliol la nova irrupció d'una massa d'aire africana extremadament càlida va originar un pic de calor el dia 18 de juliol que va trencar rècord amb valors del tot impensables fins al moment. L'estació de Figueres (Aemet) va registrar 45,4 ºC i a Darnius (Meteocat) 45,1 ºC. Valors que superaven clarament el rècord anterior de 43,8 ºC d'Alcarràs el 29 de juny del 2019. Però el més sorprenent és que sis estacions meteorològiques van superar aquest mateix rècord del 2019.

Un dels fenòmens més destacats de l'episodi va ser la pujada sobtada de la temperatura que es va observar a Benissanet, on, al vespre, passats quarts de vuit, en només 12 minuts la temperatura va passar de 32,2 °C a 42,4 °C i la humitat relativa del 54% a l'11% en 11 minuts, amb 84,6 km/h de ratxa màxima.

També és destacable la temperatura a 850 hPa del radiosondatge de Barcelona que la matinada del 18 de juliol va marcat 28,2 °C. És un valor excepcional, però no va superar el registre que havia marcat uns dies abans, el 12 de juliol, de 29,4 °C, el rècord actual.

Un juliol amb pluges irregulars

Les precipitacions han tingut una distribució irregular sobre el país. amb molta més pluja del que és normal al sud del pla de Lleida i a l'interior de les comarques de Tarragona i al massís dels Ports. Per contra, un cop més ha faltat moltíssima pluja a bona part de les comarques de Barcelona i al sud de les de Girona.

 

Dels dies de ruixats, en destaca el temps violent del 27 de juliol, en què una línia de torbonada va travessar el país d'oest a est i va descarregar 48 mm a Maials i generar vents de 115 km/h a Alguaire. Unes ventades que van superar els 100 km/h a Berga i al Port del Comte.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut