El riu Ter a Torelló (Jordi Juvanteny)

Cara i creu d'un episodi de precipitació que ha deixat fins a 100 mm de pluja en algunes capçaleres del Pirineu

El Pirineu i el nord-est de Catalunya, les zones més beneficiades. L'oest i el terç sud han quedat al marge o han patit els efectes de les tempestes amb pedra

Alberto Alcántara

El cap de setmana ha portat un esperat canvi de temps que ha portat de tot: una davallada general dels termòmetres, primeres enfarinades, pluja abundant i ben caiguda en general, zones on la precipitació ha passat de llarg i tempestes fortes que han provocat danys per pedregades, en el cas de les Terres de l'Ebre.


Fins a 100 mm al Pirineu

Comencem fent un cop d'ull al mapa de precipitació acumulada al llarg de dissabte i diumenge, amb alguns dels registres més destacats. Identifiquem ràpidament els registres superiors als 100 mm, ubicats al Pirineu, amb bones aportacions a les capçaleres com la del Ter o la de la Garona. L'Alta Ribagorça ha rebut registres més modestos.

Cap a Ponent, cap al sud del Camp de Tarragona o la Terra Alta trobem les zones on la precipitació ha estat molt minsa, inferior o al voltant dels 10 mm. A partir d'aquí, registres generosos i més general cap al litoral i prelitoral central i nord, d'entre 30 i 80 mm. I l'excepció a l'extrem sud, cap al Baix Ebre i el Montsià, amb registres localment abundants però amb la notícia negativa de la pedra.

 


Aportació als rius

L'impacte immediat dels dos dies de pluja s'ha notat en l'augment del cabal d'alguns rius. Destaca el cas del Ter, que ha passat de 3 m3/s a 20 m3/s entre divendres i dilluns al matí a les Masies de Roda.

 


A la Vall d'Aran, el riu Garona ha passat de 6 m3/s a 26 m3/s. La Noguera Pallaresa ha passat de 4 m3/s a 11 m3/s. La Noguera Ribagorçana, d'11 a 14 m3/s al Pont de Suert. El riu Segre, a Organyà, ha passat de 6 a 8 m3/s.


Les pedregades, una de les cares negatives

La primera part de l'episodi va portar, segurament, els efectes més negatius, en forma de grans pedregades al Montsià. D'una banda, van deixar un ferit lleu i dos centenars de cotxes malmesos a la Sénia, i de l'altra, van fer malbé el 50% de la collita dels arrossars del Poblenou del Delta i van afectar camps a Sant Jaume d'Enveja o la Ràpita.

Cal notar que les tempestes van anar acompanyades de fortes ratxes de vent, d'entre 50 i 90 km/h. Diumenge, a més, va començar a entrar mestral, amb cops semblants, un fet que ha acabat de complicar les coses als arrossars.


Incidents per la pluja

El general, la pluja sobretot de diumenge no va portar gran virulència, un fet que ens va estalviar ensurts i incidents, a diferència del que va passar a les illes Balears. Tot i això, hi va haver alguns problemes per les acumulacions d'aigua i la crescuda de les rieres al Maresme.

Canvi del paisatge a muntanya

Sense dubte, ha estat un dels aspectes més cridaners del cap de setmana. La baixada de la temperatura s'ha notat arreu, però ha sigut especialment significativa al Pirineu, on ha arribat fred després d'una setmana amb una onada de calor generalitzada. Han arribat les primeres nevades als cims pirinencs i així ho hem pogut veure a les xarxes socials:

 

Anar al contingut