Canvi de temps fugaç i furiós: pluja, calamarsa i davallada de la temperatura

El vent també és notícia als dos extrems del país

Alberto AlcántaraActualitzat

Acabem la primera gran calorada de l'estiu amb un episodi fugaç de tempestes, que està portant pluja, calamarsades i una davallada molt notable de la temperatura. La part més activa de l'episodi està prevista per aquest matí de diumenge. Recordem que estan activats els avisos per intensitat de pluja i per vent, i està en alerta el pla Inuncat.

Tempesta a Girona (Josep Lluís Ribas)

Brot de tempestes

L'episodi ha començat a baixes revolucions, amb uns primers xàfecs per l'Alt Pirineu entre finals de dissabte i la matinada. Però des de primera hora del matí, les tempestes han crescut a gran velocitat, i s'han repartit per la resta del Pirineu, i tot el quadrant nord-est, tant a l'interior com a la costa, des de la Costa Central a la Costa Brava. A mig matí, el radar mostrava tota aquesta activitat tempestuosa, amb la precipitació movent-se en direcció nord-est.

 

 

 

Fins a mig matí, els registres de pluja més importants quedaven entre 20 i 30 mm, però a primera hora de la tarda, els valors acumulats ja superaven els 40 mm en punts del nord-est. Aquest mapa de registres acumulats fins a les 14 hores encara ha de canviar amb els ruixats localment intensos que encara cauen, i cauran, durant les pròximes hores.

 

Recordeu que podeu seguir l'evolució de les dades del dia en el visor meteorològic de l'apartat "Quin temps fa ara?" del portal del temps.

 

Pluja i calamarsa

També podeu consultar al portal del temps les imatges dels espectadors, avui farcides de pluja, calamarsa i nuvolades espectaculars.  Aquí en recopilem unes quantes, i també algunes de les recollides a les xarxes socials.

 

 

Davallada de la temperatura

A banda de la precipitació, la baixada de la temperatura és el gran titular de diumenge. Amb l'excepció de la Costa Daurada, on el mestral reescalfat farà pujar les màximes, la refrescada ja es nota clarament. Mireu, per exemple, la comparativa de temperatura entre ahir i avui pocs minuts abans del migdia:

 

 

Davallades d'entre 4 i 10 ºC en moltes zones del país, i fins i tot més d'entre 10 i 20 ºC en punts del Pirineu i l'extrem nord-est. Veurem com queda la davallada de la temperatura màxima, perquè un cop marxin les tempestes, la temperatura es recuperarà lleugerament en alguns casos.  

Vent

No podem oblidar el factor vent, que bufa als dos extrems del país. El cerç i el mestral a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, i la tramuntana i el vent del nord a l'Empordà i al Pirineu. Els cops de vent han arribat, de moment, als 126 km/h a Portbou i als 101 a l'Hospitalet de l'Infant.

Cops de vent registrats fins a les 14 hores

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut