Temperatura rècord a Barcelona
Temperatura rècord a Barcelona

Barcelona trenca un rècord de màxima i gairebé de mínima al desembre

Actualitzat

Barcelona registra la temperatura més alta en 100 anys el mes de desembre.

Aquest desembre té gust de tardor o de primavera. Les temperatures permanentment altes d'aquest mes han tocat sostre aquesta setmana. Dimecres, 16 de desembre, les temperatures màximes van superar en molts indrets del litoral i prelitoral els 20 ºC. Destaquen amb dades meteocat:

  • ♦ 22,8 ºC a Aldover.
  • ♦ 21,8 ºC a Riudoms.
  • ♦ 21,6 ºC a la Vall d'en Bas.
  • ♦ 21,5 ºC a Portbou.
  • ♦ 21,3 ºC a Cassà de la Selva.

L'Observatori Fabra de Barcelona va registrar dimecres 20,6 ºC, la temperatura màxima més alta mai registrada al desembre des de 1914 i, a la vegada, la més tardana. Supera l'anterior rècord de 20,0 ºC, assolit dues vegades i durant la primera quinzena de mes, l'1 de desembre de 1939 i l'11 de desembre de 1915. A primera hora de la tarda Alfons Puertas ja informava a través de Twitter del nou rècord, amb una temperatura a les 14 hores de 20,2 ºC. Avui, la temperatura no ha baixat dels 14,6 ºC, és la mínima segona mínima més alta en 102 anys, només pel darrera dels 15 ºC del 15 de desembre de 1989.

Temperatures altes al Pirineu

La massa d'aire càlid procedent d'Àfrica, amb temperatures a 850 hPa d'uns 10 ºC, fa que a les cotes més altes del Pirineu s'hi registrin temperatures inèdites i perllongadament altes. Al sostre de Catalunya, la Pica d'Estats a 3.143 metres, només un dels últims set dies les màximes ha baixat per sota dels 0 ºC, i les més mínimes no han baixat dels -4. L'estabilitat atmosfèrica i l'estancament de l'aire fan que faci més fred a les fondalades de les valls d'Àneu o Cardós que no pas als cims a primera hora del dia. És el fenomen que coneixem amb el nom d'inversió tèrmica.

Anar al contingut