Arriba una pluja molt esperada

Alberto AlcántaraActualitzat

Per fi tenim en marxa un canvi de temps, després de molts dies de penúria anticiclònica. Esperem pluja, que vindrà amb una pertorbació situada cap al sud peninsular. Com és habitual en aquest tipus de pertorbacions meridionals, hi ha un grau d'incertesa que ens fa estar molt pendent de cada actualització dels mapes meteorològics a l'hora de dibuixar la seqüència de la precipitació prevista.

 

D'entrada, els mapes d'aquest dissabte fan arribar la pluja una mica més tard. Tot sembla indicar que serà a la tarda de diumenge quan començarà a ploure de manera significativa. Fem una ullada comparativa als pronòstics dels models WRF i GFS per franges diàries:

 

El matí aguantarà

El canvi de temps afectarà de ple el País Valencià i les Pitiüses, però a Catalunya encara passarem un matí sec en general. Els dos models indiquen pluja cap a mig matí cap al delta de l'Ebre, i una entrada de la banda de pluja pel litoral al voltant de les 13.00 o 14.00. Altres models, com l'Arome, encara preveuen una arribada més tardana de la precipitació, en aquest cas amb les primeres pluges cap al delta de l'Ebre després del migdia.

Tarda de paraigua

En aquesta franja també es veu un canvi de tendència respecte a mapes de dies anteriors, que pintaven més pluja cap a les Terres de l'Ebre. Els dos models coincideixen ara en un impacte més gran cap a les comarques de Barcelona. De tota manera, es manté la previsió de pluja a tota la façana litoral i prelitoral. I en tot cas, la pluja seria més minsa cap a l'extrem nord-est. L'Arome coincideix bastant en l'abast de la pluja, amb l'excepció de les comarques gironines, que en quedarien al marge.

Un vespre amb més pluja

Dels mapes del vespre deduïm que la precipitació arribarà amb molta dificultat, si hi arriba, cap al sector de ponent i l'Alt Pirineu. En canvi, la pertorbació encara seria força activa, amb tendència a continuar durant la matinada, a la costa, el prelitoral i la Catalunya Central. Fins i tot en aquesta fase de la jornada hi hauria més possibilitat de pluja al quadrant nord-est.

Una pluja molt necessària

Aquest episodi arriba en un moment molt necessari, coincidint gairebé amb l'entrada de la primavera astronòmica i després d'uns quants mesos de sequera gairebé absoluta. Des del mes de novembre del 2018 que no plou amb ganes a Catalunya.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut