Matí fred i primera glaçada de la temporada

Arriba el fred i la glaçada més tardana del segle al Pirineu

Per primera vegada la temperatura mínima cau per sota dels zero graus a les valls del Pirineu

Néstor GómezActualitzat

Ha arribat tard, però ha arribat. El fred ha esgotat el temps fins al final, fins al darrer dia d'octubre per aparèixer i produir la primera glaçada de la temporada. Era la darrera oportunitat per no acabar el mes en blanc, de fred, i ja està aquí.

Avui, les temperatures sota zero han tornat al Pirineu, a la vall d'Àneu, a la Cerdanya i en alguns punts del Prepirineu. Das ha baixat fins als -2.7 ºC, la primera temperatura sota zero d'aquesta temporada que avança cap a l'hivern.

 

El fred més tardà del segle XXI

L'estació meteorològica de Das, de Meteocat, és referent per anunciar l'inici, la fi i la intensitat del fred amb dades des del 2001. En tot aquest període mai havia trigat tant a arribar la primera temperatura inferior als zero graus, superant el rècord actual que datava del 30 d'octubre del 2016. Així doncs, el 31 d'octubre del 2023 passa a la història meteorològica d'aquesta estació com a data més tardana a arribar el fred. Un fet excepcional que demostra que el fred cada cop arriba més tard. De registrar la primera temperatura negativa durant la segona quinzena de setembre, a poc a poc es va consolidant més a l'octubre. En els darrers 20 anys, només en sis ocasions ha calgut esperar-se fins al mes d'octubre, tres de les quals en els darrers tres anys (2021, 2022 i 2023). I amb l'alarmant situació que hem estat a punt d'acabar el mes amb zero dies de glaçades.

 
 

Mirant la línia de tendència, s'observa com en els darrers 20 anys, la primera temperatura negativa triga ara uns deu dies més del que ho feia a principis de segle. Aquest és un granet més de sorra de l'impacte que està tenint l'escalfament del planeta a casa nostra.

Per què l'estació de Das és referent en fred?

Aquesta estació meteorològica està situada en un indret molt singular de la Cerdanya. No és a la població de Das, sinó a l'aeròdrom, a 3 quilòmetres del poble i a uns 100 metres menys d'altura. La particularitat de la situació de l'estació, al fons de la vall ceretana, fa que registri perfectament l'acumulació del fred per decantació en les llargues nits de la tardor i de l'hivern: l'aire fred és més pesant que el càlid i s'acumula a les parts més baixes de les valls.

L'estació de Das és una referència pel fet d'assolir temperatures hivernals extremes, per sota dels -20 ºC en alguns hiverns, i per ser la primera estació a baixar dels 0 ºC un cop s'acaba l'estiu.

El fred continuarà

Estem vivim un any 2023 excepcionalment càlid i aquest octubre, encara amb dades provisionals, també ho serà a escala de Catalunya i global del planeta. Pel que fa a casa nostra, el fred ha arribat tard i tot indica que persistirà i s'intensificarà durant els propers dies. S'espera un final de setmana, a partir de divendres, amb fred de finals de tardor o principis d'hivern. Així que si encara us havíeu resistit a fer canvi d'armari, no trigueu gaire o petareu de dents.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut