Barcelona bat el rècord de calor al gener en 109 anys

A l'Observatori Fabra de Barcelona no havia fet tanta calor al gener des que hi ha dades

Alberto AlcántaraActualitzat

El pic de temperatura previst per a divendres 31 es va allargar un dia més en alguns casos, de manera que l'any 2022 ha començat amb més rècords de temperatura, en aquest cas per a un mes de gener. Destaca el de l'Observatori Fabra de Barcelona, que va fregar els 22 ºC, el valor més alt per a un mes de gener en 109 anys.

Sortida del sol des de l'Observatori Fabra / Arxiu (Alfons Puertas)(Alfons Puertas)

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va comunicar un total d'11 rècords en estacions que tenen dades des de fa més de 10 anys.

 

 

Aquests 11 rècords s'han de sumar als 40 que es van registrar durant els últims dies de desembre, i que han marcat un Nadal atípic, amb un ambient primaveral, amb valors més de 10 ºC per sobre de la mitjana.
 

Normalització de la temperatura

La retirada de l'aire càlid serà progressiva. Els mapes del temps continuen indicant que la temperatura es normalitzarà just abans del dia de Reis.

 


Una manera molt  visual de  comprovar la tendència és el meteograma. És un gràfic que representa l'evolució de la temperatura prevista en el nivell de referència dels 850 hPa, uns 1.500 metres d'altitud. La línia de punts vermells és la temperatura prevista, i la línia de punts negres representa la temperatura mitjana (1980-2010).

Podeu veure com partim de valors més d'11 graus per sobre de la mitjana i com les dues línies es creuen al llarg del dia 5 de gener. Per tant, la nit de Reis ja arribarà amb temperatures plenament hivernals. Si aquest gràfic es compleix, tindrem valors més o menys normals per l'època fins a mitjans de gener, com a mínim.

Meteograma de la ciutat de Barcelona(TVC)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut