Alerta per inundacions al centre d'Europa: almenys set morts a Romania i Polònia

Pluja i nevades molt abundants aquest cap de setmana i l'inici de la setmana que ve

Alberto AlcántaraActualitzat

Una gran borrasca, batejada amb el nom de Boris, s'ha incrustat al cor d'Europa, on ha de portar precipitacions molt abundants durant aquest cap de setmana.

Parts d'Alemanya, la República Txeca, Eslovàquia, Àustria, Romania i Polònia tenen activats els avisos de màxim nivell (vermell) per aquest motiu. Ja s'han reportat almenys set víctimes mortals a conseqüència de les inundacions.


Borrasca al cor d'Europa

Aquest és el mapa d'acumulació de pluja prevista per a tot el cap de setmana i dilluns. Es veu perfectament on es concentra la inestabilitat: la pertorbació es quedarà uns dies per la zona, cosa que implica una situació potencialment excepcional i amb acumulacions superiors als 300 mm en alguns casos.

Pluja prevista per al cap de setmana i tot el dilluns (Tropical Tidbits)

Davant d'aquestes previsions, preocupen els nivells dels rius i rierols, especialment a les conques dels rius Elba i Vltava.

Ja s'han registrat inundacions a la frontera entre Txèquia i Polònia, per exemple als pobles veïns de Mikulovice i Glucholazy.

Aquestes imatges són, precisament, de Glucholazy, on estan pendents del Biala Glucholaska. Unes 400 persones han estat evacuades.


A la República Txeca, més de 250.000 llars s'han quedat sense subministrament elèctric. Els meteoròlegs locals avisen que algunes parts del país podrien veure en pocs dies més d'un terç de les precipitacions habituals en tot un any.

Ciutats com la mateixa capital, Praga, o Ceské Budejovice es preparen per a les crescudes que s'esperen col·locant barreres contra inundacions al llarg del riu Vltava o el seu afluent, el Malse.


A la ciutat oriental d'Olomouc, les autoritats han distribuït 70 tones de sorra en sacs per ajudar els residents a protegir les seves propietats.

Es preveu que el riu Morava, el tercer més llarg del país, assoleixi el màxim aquest diumenge, amb perill que acabi inundant les terres baixes circumdants. Aquesta regió va ser devastada per les inundacions del 1997, que van deixar una cinquantena de morts.

Glucholazy, Polònia (Grzegorz Celejewski)

El riu Belá al seu pas per Mikulovice i Pisecná s'ha desbordat. Les autoritats preparen l'evacuació de milers de persones al nord-est del país, la zona més afectada per aquesta pertorbació.

 

Irrupció d'aire fred i primeres nevades

La pertorbació també ha portat una irrupció d'aire fred, que ha deixat veure les primeres nevades als Alps. En alguns casos anecdòtiques, però en zones de Suïssa o Àustria, amb gruixos molt notables. 

A les zones muntanyoses de l'oest d'Àustria, els serveis de rescat busquen un home desaparegut després d'una allau. Algunes zones del Tirol estaven cobertes per fins a un metre de neu, en una situació excepcional per a mitjans de setembre. La setmana passada es van registrar temperatures de fins a 30 °C a la zona.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut