30 anys del tornado de l'Espluga de Francolí

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dissabte 31 d'agost es compleixen 30 anys d'un dels tornados més potents mai registrats a Catalunya, el que va afectar l'Espluga de Francolí. En el seu moment, el tornado va ser catalogat com a F2 en l'escala de Fujita-Pearson, fet que implica vents estimats d'entre 180 i 250 km/h. Sortosament, no hi va haver danys personals.

La mànega es va originar al voltant de les 5 de la tarda i va durar uns 20 minuts. Se celebrava la festivitat de sant Ramon i, per sort, el tornado no va passar pel bell mig del nucli urbà ni per la zona on hi ha l'ermita. En canvi, va provocar desperfectes en la perifèria de la ciutat, on va fer malbé línies elèctriques, arbres i instal·lacions agrícoles. En total, va fer un recorregut de dos quilòmetres i mig.

El fenomen va quedar enregistrat per a la història per Josep Maria Morató, autor del vídeo que encapçala aquesta notícia. També recuperem la crònica que es va fer en el Telenotícies d'aquesta casa:

 

 

Aquella tarda, la inestabilitat era acusada, propícia per a tempestes amb fenòmens violents associats. Es van registrar aiguats i calamarsades en diversos indrets. El tornado va ser el fenomen més destacat.
 

Catalunya, terra de tornados

El final de l'estiu i la tardor són èpoques favorables perquè es formin aquests tipus d'estructures, però això no vol dir que no se'n formin en altres èpoques.

Per exemple, el 7 de gener del 2018 es van formar dos tornados de categoria EF2 (en l'escala de Fujita millorada) a Cardona, al Bages, i al Vallespir, a la Catalunya Nord. Un tercer va afectar la zona de Cistelles i Terrades, a l'Alt Empordà.
 

El 8 de setembre del 2019 també va ser dia de tornados i mànegues. Un parell de remolins van afectar el port de Barcelona i Sant Boi de Llobregat. 
 

Si voleu saber més coses sobre el treball de camp que es fa en cas de tornados o esclafits, us convidem a veure aquest vídeo de l'"Espai Terra", en què l'Eloi Cordomí conversa amb tot un expert en la matèria, Oriol Rodríguez, del Grup de Meteorologia de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut