Vinton Cerf, Premi Internacional Catalunya, en un moment de l'entrevista amb Mònica Terribas
Vinton Cerf a Catalunya Ràdio
El matí de Catalunya Ràdio

Vinton Cerf: "Els ordinadors desapareixeran, seran a tot arreu. Parlarem a l'aire"

Vinton Cerf acaba de recollir el Premi Internacional Catalunya. La conversa de Mònica Terribas amb el conegut com a pare d'internet, en 10 frases

Actualitzat

Internet a l'espai

"Ara mateix podríem construir un esquelet de comunicació interplanetària, però no ens quedarem aquí. Llançarem missions científiques entre 2020 i 2030 que portaran aquest software a bord. La idea serà implicar els astronautes i l'equipament robòtic per tal que el portin a la superfície de la Lluna i més amunt.  És com un somni."

Com ens comunicarem el 2050?

"És molt probable que els nens que neixin avui visquin 100 anys, i que visquin sans fins llavors. Caldrà que les coses també durin aquests anys. Els telèfons mòbils només tenen 12 anys, i caldrà veure quina tecnologia hi haurà d'aquí 50 anys. Arribaran nous productes i noves feines i les haurem de fer servir. L'any 2050 la comunicació per veu serà normal i tindrem internet a tot arreu, serà omnipresent. Ni el notarem, serà com l'electricitat"

"D'aquí 50 anys assumirem que tenim aquesta capacitat de comunicació, que tots els dispositius han d'estar connectats a aquestes xarxes. Llavors ja sabrem com construir els dipositius i posar-los inherentment al mobiliari. Els ordinadors com a tal també desapareixeran, seran a tot arreu. Parlarem a l'aire per donar ordres als diferents dispositius del dia a dia."

L'ús de les noves tecnologies

"La gent utilitza les noves tecnologies d'una manera que a vegades no podem preveure ni controlar. Hem de repensar com hauria de funcionar la nostra convenció social respecte d'aquest tema. La pregunta és com utilitzar aquesta tecnologia d'una manera socialment responsable. Això recau sobre els ciutadans i sobre qui proporciona aquestes tecnologies."

"El govern, el sector privat, el sector tecnològic i la societat civil hauran de cooperar amb múltiples interessos perquè la tecnologia global pugui encaixar en les nostres estructures socials tan diverses."

 

La seguretat en les dades de l'usuari 

"Nosaltres guanyem diners a partir de la resposta a dues preguntes. La primera és la que formula l'usuari en la cerca, i la segona és: 'Hi ha alguna publicitat que se'ns hagi ofert que encaixi amb el que estàs cercant?' Nosaltres només intentem ensenyar-te la informació que creiem que et resultarà interessant. Estem treballant per ser útils per a tu mentre alhora estem decidits a protegir la teva informació privada."

L'art i la tecnologia

"No crec que existeixi un conflicte entre l'alta tecnologia i la creativitat. Vaig conèixer un jove que tocava l'esquelet d'un violoncel: era un violoncel electrònic. És molt important que reconeguem que, per nosaltres, són tan importants les arts com la ciència i la tecnologia."

La tecnologia i les noves generacions

"Els meus fills són molt curosos al voltant de com els meus nets utilitzen la tecnologia. Han observat infants que feien rebequeries quan no tenien el mòbil, i han vist que això no era bo. Hauríem de fer tot el possible per recordar a la gent que hi ha molt més a la vida que no pas els seus dispositius."

El domini .cat

"Quan nosaltres vam començar amb internet, els dominis eren molt limitats, només n'hi havia 7, i eren molt genèrics. Vam afegir-hi codis de països, però hi havia molta gent que demanava veure reflectida la seva identitat en aquest URL. Quan vam voler ampliar el nombre de dominis, un dels que va ser proposat va ser el .cat, per poder reconèixer la llengua catalana. Tenint en compte la bona reacció que havia tingut l'anunci, el vam unir juntament amb 2.000 noms més."

Vinton Cerf i els castellers

"M'encanten els castells, m'interessa molt com es pot arribar a construir una torre humana. He observat aquest procés en moltes ocasions i estic impressionat amb la seva determinació de pujar cada cop més amunt i el coratge que cal tenir per fer-ho. Si l'ésser humà pot fer això, pot fer qualsevol cosa."

ARXIVAT A:
TecnologiaInternet
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut