Anar a la navegació principalAnar al contingut

Un restaurant caníbal a Berlín

Topik: fusió japonesa i mediterrània en un menú degustació a un preu imbatible

El menú que ens proposa el cuiner Adelf Morales és un exemple excel·lent de la comunió entre qualitat, creativitat i un preu raonable

Philippe Regol

08/03/2019 - 18.12 Actualitzat 04/04/2019 - 13.04

Topik: fusió japonesa i mediterrània en un menú degustació a un preu imbatible

Adelf Morales, el cuiner del Restaurant Topik, continua proposant el seu menú degustació a un preu imbatible, tot i que ja l'ha apujat a 39 euros, amb un petit assortiment de formatges inclòs. És lleig parlar del preu d'entrada, però és important fer-ho així: són vuit passis de mossegades i platets elaborats amb el millor producte.

És això possible? L'Adelf m'assegura que surten tots els números. Evidentment, al Topik no es gasten els diners en frivolitats: ni vaixelles rares, ni interiorismes ni community manager. Aquest cuiner prefereix promocionar-se a si mateix a les xarxes socials amb força eficàcia, per cert. Al Topik, s'hi va al que s'hi va i d'això se'n diu "bistronomia" pura i dura. "BiGourmand" ja!

Al migdia el restaurant s'omple d'administratius de la zona que gaudeixen, sobretot, del menú del dia, que ronda els 20€. També s'ofereix un menú més llarg i una petita carta de tapetes a preus raonables, que reflecteixen el caràcter eclèctic de la cuina de casa.

Observem el record de la seva estada al Japó en el tracte amb la tonyina, i en les tècniques i les condimentacions nipones. També es nota el seu pas per restaurants estrellats d'Itàlia, així com també per l'antic restaurant Ca Sento de València, que repercuteix en els seus arrossos melosos.

 

També hi trobem tapes més catalanes, com ara la seva croqueta de calçot, el seu caneló rostit o el seu calamarset farcit de botifarra. L'Adelf no es deixa encasellar per cap estil. Un bon exemple d'això n'és la llamprea a la bordelesa, que s'ofereix, fora de carta, fins a finals de març. No és tan habitual trobar-la a les cartes i cal aprofitar aquesta oportunitat. Li queda molt bona i melosa, tot i que podria notar-se una mica més l'acidesa del vi a la salsa. Però això ja és una qüestió de gustos.

Carta d'ostres de tota mena, i, de tant en tant, alguna raresa que proposa l'Adelf com a suggeriment cap als seus clients curiosos. Va ser el meu cas l'altre dia amb la llet de bacallà, molt apreciada al Japó, que allà es coneix amb el nom de "shirako". La fa amb tempura. Interessant textura de cervellet que contrastava molt bé amb el cruixent de l'arrebossat.

Dins el menú degustació de 39 €, s'hi pot tastar la ventresca de tonyina "shutoro" amb caldo gelatinitzat de les seves espines i piparra, una gran mossegada a partir d'un producte excel·lent de peixos Arom; de l'eriçó, amb uns quants daus petits de carabiner de Huelva; de la cresta d'anguila sobre una salsa agredolça i picant de trompetes; del "gazpachuelo", bo, però una mica recarregat, ja que porta carxofa, botifarra del Perol, anguila fumada i encenalls de moixama.

Destacable el fantàstic arròs de Pals melós amb eriçons, de gust intens a mar i de textura impecable per als amants dels rissottos italians "Al dente ma non troppo"

 

Per acabar, terrissa de caça amb foie-gras i unes postres agradables de crema de llimona amb taronja al vermut i sorbet de limoncello. De la carta m'agraden més les postres d'alvocat, mango i llima

Altre cop ens complau promocionar un cuiner que fa deu anys que és al capdavant del seu modest Topik, que sempre és davant dels fogons, unes petites instal·lacions de cuina d'on surten miraculosament aquests plats i que viuen només del seu petit negoci. Tenir els seus clients contents i omplir cada dia és la seva obligació per subsistir enmig de la competència ferotge dels negocis gastronòmics de l'Eixample barceloní.

 

Philippe Regol