Si tastes oli d'oliva verge extra i pica, és que és bo!
Fer un tast d'oli d'oliva de màxima qualitat a casa és fàcil si segueixes aquests consells. En tres passos sabràs si l'has encertat o no
30/04/2019 - 11.03 Actualitzat 04/02/2020 - 13.28
Estem acostumats a tastar vins o formatges però també podem jugar amb els sabors d'un dels productes catalans més impressionants que tenim al nostre abast: l'oli d'oliva verge extra. I no cal anar enlloc per fer-ho bé i saber si el que hem comprat és de bona qualitat. Només cal tenir en compte les recomanacions de Xavier Ruzafa, petit productor i propietari de la botiga Oro Líquido a Barcelona.
Primer, olorem. Què hem de notar?
Agafeu un got petit, si pot ser que no tingui la base gaire gruixuda, i hi poseu més o menys un dit d'oli a dins, llavors poseu el got al palmell de la mà i la tanqueu suaument. Això ho fem per escalfar una mica el got i l'oli, així serà més fàcil que surtin les fragàncies. Quan ja no noteu el got fred, podem passar a la primera fase del tast: l'olfactiva. Heu d'acostar el got al nas i fins i tot ficar-lo dins del got, llavors inspireu i reteniu l'aire per un instant. Si no penseu que esteu olorant oli us serà més fàcil trobar les diferents notes de fruitat; demaneu-vos "què estic olorant?" i torneu a ficar el nas dins del got.
Si l'oli és verge extra, si és de qualitat, us sorprendrà quan notareu, potser per primera vegada, unes olors fresques, d'herba acabada de tallar o de tomàquet o de poma, segons la varietat de l'oliva. Si no noteu cap mena d'olor o si noteu olor de ranci o de vell, és molt probable que l'oli que teniu entre mans no sigui verge extra. Tot i que encara falta un altre pas: tastar-lo a la boca.
Després, tastem. Si no notem amargor, alguna cosa falla?
Per tastar-lo a la boca el que normalment es fa és olorar una vegada més l'oli, seguint el procediment que hem comentat abans, i amb aquesta olor al nas beveu un glop d'oli, suficient per omplir la llengua amb una capa d'oli. També podeu beure-us tot el contingut del got... això va a gustos. Però atenció, no us ho heu d'empassar encara!
Amb l'oli a la boca, comenceu a moure'l per sobre de la llengua, activant els diferents punts del gust. Hi ha olis que són molt amargs des del principi, d'altres triguen més, altres pràcticament no amarguen. La sensació d'amarg serà de les primeres que notareu, però quan ja tingueu una mica més d'experiència, primer hi trobareu tomàquet, ametlla o fins i tot préssec. Sempre que sigui verge extra.
I per últim, empassem. Si no pica, mal senyal?
Si quan us el fiqueu a la boca noteu una mena de greix sense gust o bé us recorda lleugerament el gust de les olives i no hi ha cap mena d'amargor, segurament no és un oli de qualitat. Estareu segurs de la qualitat quan feu passar l'oli per la gola.
El darrer pas del tast és empassar-vos l'oli i si és verge extra notareu com una lleugera picor que puja pel coll i que, de mica a mica, es va fent més i més forta, fins al punt que potser us farà estossegar. Si passats uns segons noteu aquesta picor o esteu estossegant, no hi ha dubte: és verge extra. Si, pel contrari, fa estona que us heu empassat l'oli i no noteu cap mena de picor, és gairebé segur que no és un oli de qualitat.