La policia manté el nivell d'Alerta 4 per atemptats terroristes.
La policia manté el nivell d'Alerta 4 per atemptats terroristes.
Fets o fakes

No és cert que s'hagi apujat el nivell d'Alerta Antiterrorista per risc d'atemptat imminent

Els Mossos d'Esquadra recomanen buscar els avisos només en perfils oficials per evitar la desinformació que prolifera especialment en situacions d'emergència

Joan Aleix MataActualitzat

Després de situacions d'emergència, com ara atemptats, s'ha convertit en habitual que circulin per les xarxes diversos rumors referents a la seguretat i al perill d'atacs en llocs públics.

Els darrers dies, amb el conflicte entre Israel i Hamas, i l'assassinat de dues persones a Brussel·les a mans d'un home amb motivacions jihadistes, s'ha tornat a escampar la por de nous actes terroristes a d'altres ciutats europees.

Sense anar més lluny, a casa nostra està circulant un missatge a través de Whatsapp i d'altres xarxes socials que assegura que hi ha un risc "d'atemptat imminent", i que s'ha apujat el Nivell d'Alerta Antiterrorista al nivell 5, el màxim. Es tracta d'una notícia falsa, desmentida per diversos cossos policials, entre els quals els Mossos d'Esquadra. 

El missatge en qüestió és aquest:

Acaban de poner a CNP (Cuerpo Nacional de Policia) en Alerta 5, atentado inminente. Así que durante unos días evitar el transporte público y lugares de interés importante.Me lo acaba de enviar a un grupo que tenemos un amigo que esta en el cuerpo nacional de policia en los geos!!!!!

Han anulado vacaciones y han ido a Madrid 5 grupos mas de UIP (Unidad de Intervencion Policial), y hay un equipo del Geo en el aeropuerto y si hay que hacer carretera siempre alerta..

la renfe esta llena de Policias Nacionales
Confirmado
 No se si os habeis enterado pero por las comisarias esta todo revolucionado, alarma inminente de atentado en BCN, Madrid, Alicante y Valencia cerca de la estacion del Norte.
Algo pasa o estan esperando que pase.
Tener cuidado
Por favor pasarlo a las familias.
Que eviten cines, discotecas,  etc

El text ja havia circulat de forma idèntica anteriorment, el 2017, després dels atemptats de la Rambla i Cambrils.

 

Interior desmenteix la informació

Els Mossos d'Esquadra han desmentit el comunicat i demanen a la població que no el difongui. Des del Departament d'Interior, reconeixen que hi ha un context global de risc pel conflicte a Gaza, però que en cap cas està damunt la taula apujar el nivell d'alerta antiterrorista.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, nega que existeixi un 'perill imminent' d'atemptat.
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, nega que existeixi un "perill imminent" d'atemptat. (ACN)

Actualment, el nivell d'alerta es manté en 4 sobre 5, que es considera un risc alt. Aquest divendres, es reunirà el Gabinet Antiterrorista de Catalunya per analitzar si es reforça la seguretat en punts sensibles, amb mesures complementàries, però sempre dins el nivell d'alerta actual, ja que no hi ha un "risc imminent d'atemptat". Alguns d'aquests punts poden ser delegacions diplomàtiques o llocs molt concorreguts.

El Ministeri d'Interior també actua en la mateixa direcció i reforçarà la seguretat en alguns "punts sensibles", però no apujarà el nivell d'alerta.

Demanen confiar només en fonts oficials, i recorden que el Nivell d'Alerta Antiterrorista es pot consultar al web oficial del Ministeri. Espanya es troba en nivell 4 sobre 5 des del 2015, després de l'onada d'atemptats jihadistes en diversos països com França, Tunísia o Somàlia.

El nivell d'Alerta 5 només s'aplica en situacions molt excepcionals i implicaria, entre d'altres desplegar l'exèrcit als carrers.

 

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut