Participaven en un acte d'història del hijab no organitzat per l'Ajuntament que explicava l'opressió patriarcal que, pels organitzado…
L'acte d'història del hijab no promovia l'ús del vel
Fets o fakes

La foto amb dones cobertes per diversos vels islàmics a Barcelona no és d'un acte a favor del vel

Participaven en un acte d'història del hijab no organitzat per l'Ajuntament que explicava l'opressió patriarcal que, pels organitzadors, simbolitza el vel

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

El debat sobre el vel islàmic i els seus significats i implicacions apareix i desapareix de l'actualitat periòdicament i sovint, quan reapareix, ho fa acompanyat de discursos d'odi o xenòfobs.

És el que ha passat amb una foto que ha corregut per xarxes en què es veu un grup de dones amb diferents vels islàmics sobre un escenari al barri de Sant Antoni de Barcelona.

En aquest context, moltes persones han comparat el moviment contrari al vel en un país islàmic amb la suposada apologia del vel que es feia en aquest acte del centre de Barcelona. Diversos usuaris a Twitter han considerat que la voluntat de l'acte era la de normalitzar l'ús d'aquesta peça de vestir a Catalunya.

En què consistia l'acte sobre el vel?

L'acte on es va fer la foto es va dur a terme dissabte a dos quarts d'onze del matí en el marc de la 1a Trobada de Dones de Sant Antoni. Estava promogut per entitats del barri com la vocalia de Feminismes de l'Associació de Veïns, Mujeres Palante, l'Indian Culture Center, Dones de Bangladesh i l'Associació Cultural Educativa i Social Operativa de dones Pakistaneses (ACESOP). 

 

Per la seva banda, l'Ajuntament assegura que no té cap mena de responsabilitat en la programació de l'acte i només el districte va aportar la logística necessària, en què també va participar la Cooperativa Etcèteres.

Segons el president de l'Associació de Veïns de Sant Antoni, Pep Sala, l'acte tenia la intenció de visibilitzar el que significa el vel per a les dones del barri vingudes del Pakistan o de Bangladesh

Al llarg de l'acte es va explicar que, segons la zona del Pakistan, es fan servir diferents tipus de vel i la conclusió dels organitzadors va ser que més que un tret religiós o cultural, el vel és una eina de repressió patriarcal que els homes fan servir per mantenir el seu poder sobre les dones. 

Al final de l'acte, una de les noies que portava un burca se'l va treure a mode de performance de denúncia. 

Un acte per visibilitzar el masclisme 

Des de l'Associació de Veïns es defensa aquest acte, integrat en la 1a Trobada de Dones del barri i en què han participat moltes entitats. 

També es subratlla que aquest és només un dels actes que s'hi van dur a terme. Entre la resta del programa hi va haver espectacles de cultura índia, punts liles o actes per reivindicar les cures a la comunitat.

El discurs d'odi creix

El discurs racista, xenòfob o islamòfob ha crescut exponencialment a les xarxes socials els darrers anys. Els perfils contraris a la immigració o a la multiculturalitat s'han destapat i han proliferat, sovint emparats per opcions polítiques amb els mateixos punts de vista. 

Sovint, els objectius d'aquests perfils són els menors estrangers no acompanyats però també qualsevol col·lectiu racialitzat. Proliferen les denúncies de falsos aldarulls, es recuperen imatges velles o d'altres països amb aquests col·lectius com a protagonistes o es fan servir històries manipulades o mentides per denigrar les persones vingudes de fora o, simplement, que tenen un altre color de pell

En aquest context, guanya adeptes l'anomenada teoria de la gran substitució que treu el cap en molts dels comentaris que s'han fet a la foto que ens ocupa. Resumidament, és un conjunt de teories que consideren que existeix un pla estructurat i deliberat creat per les elits per substituir les poblacions blanques occidentals per poblacions africanes o provinents de països àrabs, amb valors retrògrads dels quals hom s'hauria de protegir.

Es tracta d'una tesi conspiranoica basada en idees similars sorgides durant les grans migracions que van acabar conformant els Estats Units. Paradoxalment, la tesi va aparèixer per explicar la substitució d'homes blancs per altres races quan eren els mateixos homes blancs els que sí que havien substituït poblacions indígenes a tota Amèrica. 

A hores d'ara, molts partits d'extrema dreta a Europa i els Estats Units abracen d'una manera més o menys dissimulada aquesta teoria que el reemplaçament ètnic i cultural està en marxa.

ARXIVAT A:
RacismeIslamIslamofòbia
Anar al contingut