Anar a la navegació principalAnar al contingut

Estat de Gràcia

Restrenyiment: símptomes, mites, tractament i prevenció

Evitar que anar al lavabo es converteixi en un suplici pot ser tan fàcil com canviar certes rutines

Adam Martín

29/04/2019 - 13.10 Actualitzat 27/09/2021 - 18.09

Restrenyiment: símptomes, mites, tractament i prevenció
Amb un canvi senzill d'hàbits és possible acabar amb el molest restrenyiment (iStock)

El restrenyiment ocasional és un trastorn freqüent que, tot i que es considera lleu, pot provocar molt malestar. Habitualment es pot prevenir i millorar de forma fàcil amb una dieta adequada i un estil de vida saludable.

Una senzilla modificació d'hàbits i la reducció del consum de laxants pot canviar l'experiència d'aquells que ho pateixen en silenci.

Què és el restrenyiment?

El primer que cal aclarir és que no tothom que diu que va restret té realment restrenyiment. El que compta és el temps que passa entre una deposició i la següent. 

No anar al lavabo cada dia no es considera restrenyiment, però quan hi anem menys de tres cops a la setmana, llavors sí que hem de pensar a posar-hi remei.

Les causes

Una de les causes més habituals del restrenyiment és aguantar-se'n les ganes i el remei és molt senzill: anar al lavabo al primer avís. 

Altres factors que l'afavoreixen són la falta d'exercici físic, l'estrès,  l'abús de laxants i una alimentació poc equilibrada, amb un excés de fregits i greixos. 

Com prevenir el restrenyiment

Amb tres rutines molt simples podem augmentar la freqüència amb què anem al lavabo:  

  • Activitat física: fer exercici regularment, encara que sigui de baixa intensitat, millora considerablement la motilitat intestinal.
  • Beure molta aigua: el budell gruixut està optimitzat per absorbir aigua. Si no bevem prou, la femta es torna dura i pot haver-hi dolor. No convé que es quedi gaire temps als budells.
  • Una bona alimentació: cal fer una dieta abundant en aliments rics en fibra (fruita, verdures, hortalisses i llegums). No abusar dels suplements o dels productes amb fibra afegida, que no actuen de la mateixa manera. El consum de fruita seca i llavors també ajuda al trànsit intestinal.

Aliments que cal reduir o eliminar

Si volem recuperar la regularitat, el primer que caldrà minimitzar en els nostres àpats són els aliments amb poca fibra i molt greix.

També és recomanable reduir el consum d'alcohol, les carns vermelles, l'arròs blanc, els fregits i el plàtan verd (el madur, permès!).

Restrenyiment: símptomes, tractament, mites i prevenció
Fruites i verdures 

Mites del restrenyiment

Segur que heu sentit a dir: "la poma restreny". Doncs no hi ha cap estudi que ho hagi demostrat. Encara més, el seu alt contingut en fibra, aigua, minerals i nutrients facilita la digestió, regula el trànsit intestinal i tant actua per aliviar la diarrea com el restrenyiment.

A la poma també hi trobem altres beneficis, com que ens ajuda a reduir el colesterol i que té una aportació calòrica mínima.

Un altre comentari molt estès: el cafè fa anar al lavabo. Comentari cert. Un 30% de la gent té ganes d'anar-hi després de beure cafè. Per què? Hi ha diverses teories, entre les quals trobem el fet que estimula el còlon distal i que l'àcid clorogènic que conté pot fer que augmenti la producció d'àcid gàstric a l'estómac.

És interessant saber que el cafè normal és molt més laxant que el cafè descafeïnat.

Aquests consells ens poden ajudar a prevenir el restrenyiment i, un cop solucionat, evitar que es repeteixi. Però si teniu restrenyiment crònic o problemes digestius recurrents, convé que ho consulteu a un especialista.