Estat de Gràcia
Adam Martín
20/05/2019 - 14.18 Actualitzat 21/05/2019 - 18.18
Creus que ets un bon usuari del gimnàs? Segurament, la majoria diríem que sí, però també admetríem que no sempre obtenim els resultats desitjats. Ens apuntem a clubs esportius amb l'objectiu de mantenir la forma i perdre pes. Però alguna cosa no fem bé. Segons l'Anuari d'Estadístiques Esportives que fa el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, el 46,2% dels espanyols fan exercici almenys un cop la setmana i més d'un 10% estan apuntats al gimnàs. Però tot i així, un 70% dels homes i un 50% de les dones de més de 16 anys tenen sobrepès o obesitat.
Què falla? La dieta, és clar. Però també el que fem quan anem al gimnàs. Moure's, esforçar-se i suar és important, però la recompensa no ha de ser immediata. Cal tenir en compte que una pràctica esportiva irracional pot provocar un ampli ventall de dolors musculars, com contractures, distensions i lumbàlgies.
Els 10 errors més habituals i com corregir-los:
No planificar-se l'entrenament. A veure quina màquina està lliure? No podem entrar al gimnàs sense tenir clar què hi venim a fer. La planificació és la clau de l'èxit. No convé treballar els mateixos grups de músculs dos dies seguits, perquè dificultem la recuperació.
Estirar abans de fer l'exercici. Abans s'ha d'activar, no estirar: articulacions, músculs, elevar un mica la intensitat cardíaca. Estirar sense tenir els músculs calents és un error i pot causar lesions. Abans d'entrenar hem d'escalfar correctament el cos.
No compensar després de l'exercici. Després de fer exercici intens hem de compensar, és a dir, estirar fent servir els músculs que no hem fet servir: per exemple, per compensar el bíceps, fem anar el tríceps i mentre el segon treballa una mica el primer s'estira.
Treballar fins a l'errada muscular. No cal forçar fins que el múscul no pot més. S'ha de parar una mica abans d'arribar al límit de la resistència.