Descobrim Miquel, un cantautor poc amant dels escenaris que ha triat l'autopublicació i el castellà. En la seva aposta per la llibertat creativa, acaba de publicar "Ñ", una mirada sardònica a la cultura espanyola, que també és una mirada introspectiva.
MIRA-HO ARAAl Cultura Jove, Sara Vinyals proposa una exposició petita, amagada entre les grans peces de la Fundació Joan Miró, titulada "Entre dos patis". Es tracta d'una mena de revival de tres exposicions dels anys 80 que pretén fer un homenatge a Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz i també a l'Espai 10, d'aquesta fundació.
Ángela Cervantes protagonitza la nova sèrie de 3Cat, "El mal invisible", situada en ple confinament per la pandèmia de la covid-19, que recrea una història basada en fets reals, quan un seguit d'assassinats de persones sense sostre fa anar de corcoll la policia de Barcelona. A més, l'actriu de "Jauría" i "La fúria" acaba de guanyar el premi a millor actriu al Festival de Màlaga per aquesta última pel·lícula. Parlem dels seus darrers papers de víctima i de la seva necessitat de canviar de registre cap a la comèdia.
Per què fugim del silenci? Com és que vivim amb una remor de fons? Música, pòdcasts, ràdio o TV, sempre hi ha alguna cosa sonant en la banda sonora de les nostres vides. Leo Espluga parla de la industrialització de l'atenció i de la pèrdua de la capacitat d'estar en silenci sense fer res.
Humana Sound System és el projecte de Natxo Tarrés i Roger Farré, que l'octubre es van acomiadar de Gossos amb un doble concert a Manresa. Sis mesos després ja tenen un àlbum: "Humana", que beu de les fonts jamaicanes que sempre els han inspirat. Tarrés ens explica com lluitar per mantenir la humanitat en la música.
Per a una persona interessada en la sexualitat, "Teoria del joc" (Anagrama), de l'Arià Paco; per a una persona molt casolana, "Desig d'arrels" (Amsterdam), de May Sarton i per a una persona nostàlgica, "El venedor de passats" (Periscopi), de José Eduardo Agualusa. Aquestes són algunes de les propostes per aquest Sant Jordi del Marc Cerrudo, en funció de com és cada persona.
Al Japó, les creences religioses dominants són el xintoisme i el budisme, per tant, no celebren Setmana Santa. Malgrat això, l'Adriana Díaz ha trobat exemples d'anime influenciats per la religió catòlica: "The seven deadly sins", ambientada en una mena d'època medieval fictícia, segueix les aventures d'un grup de cavallers coneguts com els Set Pecats Capitals, que lluiten per defensar Britannia, el regne on viuen, i també "In the Beggining: Bible stories", una versió animada de la Bíblia que el Vaticà li va encarregar al mestre Osamu Tezuka.
"9:30 PM" és el nou disc de Queralt Lahoz, un àlbum que parla de desamor i enyorança. Però, a més a més de parlar-hi de les noves cançons, amb la Queralt hem parlat de la vida, de les relacions humanes i d'una frase que li encanta: "Si no vull que coneguis la meva mare, llavors és que no em convens com a amic."
"The amateur", cinema d'acció, espionatge i venjança amb Laurence Fishburne i Rami Malek; "Molt lluny", pel·li catalana de Gerard Oms amb Mario Casas; "La cita", film de terror i humor de Christopher Landon; "Confidencial", thriller d'espionatge i intriga dirigit per Steven Soderbergh, amb Cate Blanchett, Pierce Brosnan i Michael Fassbender, i "Parenostre", la cinta sobre Jordi Pujol protagonitzada per Josep Maria Pou, són les estrenes d'aquesta setmana i de la pròxima que prescriu l'Alfons Gorina.
WhatsApp se salva de la hiperconnectivitat de les xarxes socials? És viable mantenir antigues amistats amb missatges que es fan inacabables? Com trobem el moment i la manera d'acabar una relació d'amistat? Laura Grau ens explica la seva experiència intentant mantenir amistats caducades via WhatsApp.
"Bernat" és el primer àlbum d'estudi de Bernat Tortajada, guitarrista, compositor i productor conegut musicalment com a Vernat. Aquest sabadellenc de 29 anys reivindica el seu disc com "una protesta envers el consum ràpid i la sobreestimulació de la música actual". El presenta el 24 d'abril a La Nau de Barcelona.
La prescriptora de Cultura Jove, Sara Vinyals, ens presenta Doechii, la cantant que aquest any ha guanyat el Grammy a millor àlbum de rap amb "Alligator bites never heal". És la tercera dona que el guanya en els quaranta anys que fa que existeix aquesta categoria. Abans l'havien obtingut Lauryn Hill (1998) i Cardi B (2019).
Víctor Recort i Irene Zurrón han guanyat ex aequo el Premi Documenta 2024 amb "Els Crits" i "Un gat negre al jardí", publicats per L'Altra Editorial. El primer és una història sòrdida de tres homes en fase decadent, un thriller nocturn amb cadàver inclòs, i el segon és un recull de contes sobre el pas de la infantesa a l'edat adulta. En traiem l'entrellat amb els autors.
Leo Espluga parla de la paradoxa de l'elecció, creada pel psicòleg Barry Schwartz. La cultura digital ha fet que cada cop tinguem més opcions: centenars de sèries per veure, milers de llibres accessibles en un sol clic, models de vida diversos... Som més lliures que cap altra generació anterior i mai havíem estat tan aclaparats. Llavors, no escollir, com diu el filòsof Slavoj Zizek, pot ser la decisió més radical?