El matí de Catalunya Ràdio
Cuinera
@MAlbercocs26/10/2022 - 12.38 Actualitzat 25/10/2024 - 15.24
El panellet és, des del 2002, el primer producte de tot Europa a ser reconegut amb la distinció del Segell Europeu de Qualitat d'Especialitat Tradicional Garantida. Això protegeix el producte no d'acord amb el seu origen sinó amb el seu procés d'elaboració i els seus ingredients. I estableix la recepta oficial perquè no et donin gat per llebre:
Per cada quilo d'ametlles pelades i granulades molt fines s'hi afegeix un quilo de sucre i 350 grams de clares d'ou. Això es pasta bé fent-ho passar per uns cilindres que ho amalgamen (a casa ho pots fer pastant amb les mans) i es deixa reposar aproximadament 24 hores. Queda explícitament prohibit afegir-hi qualsevol tipus de fècula, com la patata o el moniato, poma, o qualsevol colorant o conservant.
La recepta oficial ens indica que per cada quilo de massapà hi afegirem 10 grams de pela de llimona ratllada i que cada boleta de panellet farà 20 grams, s'arrebossarà completament amb pinyons humitejats d'ou, es pintaran d'ou i es couran al forn a uns 280 graus.
Un panellet de pinyons té un pes de 30 grams, gram amunt, gram avall. En un quilo, a 60 euros el quilo, ens n'hi han de cabre una trentena. Trenta-tres, si som precisos. No et poden cobrar el paper d'embolicar i la safata de cartró a preu de pinyó (aquesta pràctica és il·legal). Fixa-t'hi bé.
Si a casa sou quatre, a dos panellets per cap, la cosa ha de sortir a vuit panellets per menys de quinze euros. Un dia és un dia.
En cas que vulguis tenir panellets a dojo sense sortir de la pastisseria amb la sensació d'haver anat a la joieria, llavors no pots seguir la recepta oficial: fes servir patata. Ajuda a reduir la proporció de fruita seca i sucre de cada boleta de massa.
Els últims 15 anys la producció de pinyó al país ha caigut a una tercera part del que era, i el seu preu al mercat s'ha triplicat en els últims 20. La meva mare quan feia l'escudella de Nadal sempre feia un parell de mesos que tenia la carn de l'olla, els ossos d'espina, els de pernil, la gallina, etc. comprats, envasats i congelats, perquè la setmana abans de Nadal aquests ingredients, a causa de l'augment de la demanda, pujaven molt de preu.
Amb els pinyons per Tots Sants passa el mateix, i el secret a saber és que els pinyons, ben envasats, es poden congelar perfectament! Compra'ls a l'agost, o quan els trobis que en lloc d'anar a 100 euros el quilo van a 60 o 70, i guarda'ls congelats. El dia de fer els panellets els fas servir tal com surten del congelador i et quedaran impecables.
En vaig fer de petita a partir d'un llibre de Georgina Regàs amb unes il·lustracions precioses que es deia "Els millors menús de l'àvia". Potser no són tècnicament panellets, però són boletes, llamineres i delicioses, i valen dos duros.
També és una bona opció per a al·lèrgics als fruits secs.
Si vols un truc per fer boletes de coco delicioses sense altra fruita seca i sense haver-te d'embolicar a fer almívars complicats a casa, utilitza la carn de moniatos escalivats com a base:
Aquesta mateixa base de moniato et val per fer-ne de garrofa, afegint-hi pasta de garrofa al gust Tots dos també els pots pintar amb ou batut i daurar-los al forn per aconseguir un acabat acolorit i cruixent.
Si els vols arrebossar d'alguna cosa, com es fa amb els de pinyons, però sense fruita seca, i et falten idees, pensa en l'arròs inflat, la galeta esmicolada, els cereals cruixents que menges per esmorzar passats per l'un-dos-tres, o els corn flakes! Tant aquests com els anteriors valen, també i de passada, per als al·lèrgics als fruits secs! Que a cap casa on se n'hi vulguin no hi faltin mai panellets.