El matí de Catalunya Ràdio
21/04/2021 - 12.54 Actualitzat 21/04/2021 - 14.41
Sant Jordi torna al carrer, de manera ordenada, però torna. Les ganes de tornar a passejar a l'aire lliure i remenar per les paradetes són més grans que mai. Si encara no tens clar quin llibre triar, per als teus o a per tu, et proposem literatura de tots els gèneres, des de novel·la policíaca o històrica, a poesia, còmics o contes.
📚 "Paulina", d'Ana María Matute (Destino)
Laura Rosel, directora d'"El matí de Catalunya Ràdio", encara guarda l'exemplar que va llegir de petita i ara, dècades després, l'està llegint a les seves filles. Un clàssic i una autèntica obra d'art, en què es construeix la història commovedora d'una nena que passa de la infància a l'adolescència i coneix el valor de l'amistat i l'amor pels avis.
📚 "El càstig", de Guillem Sala (L'Altra Editorial)
Òscar Fernández, director del "Catalunya migdia", s'inclina per un relat verídic del món dels instituts actuals, tot i que acaba desfasant-se. Una joia que li va descobrir David Guzman, del "Ciutat maragda".
I si us agrada, com a ell, la novel·la policíaca, amb ironia i sarcasme, anoteu: Andrea Camilleri i les aventures del comissari Montalbano o Antonio Manzini i el seu Rocco Schiavone.
📚 "Prohibit néixer", de Trevor Noah (Edicions de 1984)
Elisenda Carod, presentadora de "L'apocalipsi" d'"El matí de Catalunya Ràdio", ha triat aquest llibre de l'humorista del "Daily Show", una espècie d'"Està passant" a l'americana. És la seva història, un home nascut a Sud-àfrica amb pare suís i mare africana. Diu que només això és un crim. Amb un to d'humor descobrim l'apartheid i les seves seqüeles fins i tot en generacions molt joves.
📚 "La meitat evanescent", de Britt Bennett (Periscopi)
Laura Marín, sotscaps de Continguts, recomana la història de dues bessones que passa als Estats Units en èpoques diferents, fa salts en el temps i està molt ben travada. Parla de raça, d'identitat, d'amor, de família i de l'evolució del país a nivell social.
És un dels llibres de capçalera de Barack Obama i és la primera vegada que Britt Bennett es tradueix al català.
📚 "Hamnet", de Maggie O'Farrell (L'Altra Editorial)
És la proposta de Marta Romagosa, editora del "Catalunya al dia" de Catalunya Informació. Ens explica que l'autora, d'origen irlandès, fa una cosa meravellosa que és agafar un fet real i ficcionar-ho. Es tracta de la mort d'un fill de William Shakesperare.
Quatre anys després d'aquest fet, va escriure "Hamlet". Com que hi ha poca informació, ella se la inventa! Però de tal manera que entres en un món de màgia, de carrers plens de fang però amb tanta tendresa que t'arriba al fons de l'estómac.
📚 "Llums de febrer", d'Elisabeth Strout (Edicions de 1984)
La directora de "Les dones i els dies", Montse Virgili, recomana la història d'una dona de més de 70 anys que torna a enamorar-se i a casar-se amb un viudo. Passa en un poble de l'Amèrica profunda i, encara que sembli una novel·la, està poblada de contes!
Com ens construïm en relació amb els altres, descrit amb una habilitat i emoció úniques. Una novel·la sobre fer-se gran sense demanar permís.
📚 "Un mag de Terramar", Ursula K. Le Guin (Raig Verd)
Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable del "Fets o fakes", ens recomana aquest llibre de fantasia si tenim ganes de marxar una estona d'aquest planeta. Si us agraden les aventures però més tocant de peus a terra, aposta per "Simon" de Miqui Otero (Blackie Books), i diu que si éreu petits o joves als 80 o 90, us hi farà tornar molt fort!
Per últim, i si tenim valor, "La mort i la primavera" de Mercè Rodoreda (Club Editor). Cor encongit però bellesa radiant.
📚 "Autobiografia autoritzada", de Neus Canyelles (Empúries)
Montse Camps, de la secció de Cultura dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio es decanta per una carta d'amor a la família, a un lloc, a allò que ja no serà. Diu que l'escriptora mallorquina, una de les més importants en català, fa en aquesta obra breu un viatge cap al paradís perdut de la infància. Amb cadència lenta, evocant moments i llocs que l'han marcat (com la Serra de Tramuntana).
📚 "Barcelona sota la bota de Napoleó", de Jesús Conte Barrera (Tibidabo Edicions)
El llibre que li ha cridat l'atenció a Xavier Solà, director de "La nit dels ignorants", contempla un període històric molt poc conegut (1808-1814) en què els ocupants francesos venien de permís només tres dies a estar-se a Barcelona però s'hi van acabar quedant sis anys! Com va ser, aquella vivència, a Barcelona? Un estat d'alarma absolut! "Bestial", assegura Solà!
📚 "Les gratituds", de Delphine de Vigan (Edicions 62)
Una lectura que a la primera frase ja et pregunta: T'has demanat mai quantes vegades a la vida has dit gràcies de debò? Un gràcies de veritat? Ja tenim la reflexió servida d'aquesta història preciosa sobre els llaços invisibles amb la gent que estimem i de com, quan les paraules ens fallen, hi ha altres maneres de fer-nos presents. Marta Vives, redactora d"El matí de Catalunya Ràdio", assegura que aquest llibre ens farà tornar a creure en la humanitat.
La Marta ens recomana també "Els pòstits del senyor Nohisoc" de Tina Vallès (La Galera), un llibre que té a veure amb relacions, vincles, aprenentatges, llengua, a través de pòstits, un veí nou enigmàtic i una nena molt curiosa. Una proposta per als bons lectors de totes les edats!
📚 "Felicitat digital", de Mariola Dinarès (Efadós)
La Mariola, directora del "Popap", s'estrena en el món editorial per parlar de com aconseguir el benestar digital, de les cookies, de les xarxes socials i dels 12 creadors de continguts que has de conèixer.
📚 "Aprendre a parlar amb les plantes", de Marta Orriols (Periscopi)
Rosa Maria Bartroli, realitzadora de "Músiques empoderades" de Catalunya Música, recomana aquesta novel·la sobre la història de la Paula, una neonatòloga que ajuda les criatures acabades de néixer. I ella, que viu sempre tan a prop de la vida i de la mort, perd de sobte el seu home. A partir d'aquí, res és el que sembla, el joc de miralls comença a funcionar. És un llibre seductor, íntim i de reconstrucció personal.
📚 "Creix un arbre a Brooklyn", de Betty Smith (L'Altra Editorial)
Sílvia Creus, redactora del "Popap", aprofita el temps i ens recomana molts llibres, com aquest homenatge a la infantesa, als lligams familiars, a la llibertat per triar el propi camí i a les petites batalles de cada dia.
També recomana: "Hamnet" de Maggie O'Farrell (L'Altra Editoral), "Tu no ets un mare com les altres" d'Angelika Schrobsdorff o "El club dels mentiders" de Mary Karr.
📚 "Bon dia, tristesa", de François Sagan (Viena Edicions)
És un llibre de la col·lecció Petits Plaers que recomana Paula Carreras, redactora d'"El suplement". Explica la història de la Cécile, una noia jove que passa les vacances d'estiu en un poble de la costa mediterrània amb el seu pare. És una història breu però molt intensa que no deixa ningú indiferent.
📚 "Civilitzacions", de Lauren Binet (Edicions de 1984)
Roger Seró, d'"Els experts" d'iCat, aposta per un dels seus autors vius preferits. Què passaria si els inques descobrissin Europa primer i conquistessin el nostre món culturalment i militarment? No es tracta només de l'exercici literari d'imaginar (que ho és) sinó que el llibre demostra que, durant la història, els poders culturals i econòmics han canviat molt de mans i que als inques no els hauria costat gaire conquerir Europa (i sense genocidis!).
📚 Trilogia "1794", de Niklas Natt och Dag (Salamandra)
Mireia Dalmau, redactora de l'"Estat de Gràcia", recomana una novel·la negra ambientada a Suècia amb crims, misteris, lladres i malalts de tuberculosi. Una novel·la dura i, de vegades, violenta.
📚 "La còlera", de Javier Olivares (Astiberri Ediciones)
Si us agraden els còmics, aquest us captivarà. Fran López, tècnic de so de l'"Estat de Gràcia", n'està convençut, fins i tot encara que no us agradi gaire la mitologia grega. Parla de la còlera que va sentir Aquil·les a les portes de la batalla de Troia.
📚 "Stoner", de John Williams (Edicions 62)
Roger Carandell, realitzador d'"Adolescents XL", recomana aquesta història d'un noi que va a la universitat i que acaba treballant allà com a professor. Tot i que, a priori, l'argument no sembli interessant i que la història sigui avorrida, el Roger adverteix: "És tot el contrari!"
📚 "Les tenebres i l'alba", de Ken Follet (Rosa dels Vents)
Una preqüela del gran èxit d'"Els Pilars de la Terra", encara que no cal haver llegit aquest últim per entendre la història. Això sí, un consell de Carla Verdés, productora d'"El matí de Catalunya Ràdio", per als que us atreviu a llegir les gairebé mil pàgines que té el llibre: feu-ho quan tingueu temps perquè no podreu parar.
📚 "Mites", de Stephen Fry (Ara Llibres)
"La mitologia grega com ningú te l'ha explicada." Aquesta és la frase de la portada del llibre que ens proposa la Maria Sherman, de l'"Estat de Gràcia", que no ho dubta i ens fa una recomanació que està convençuda que ens encantarà. Conjuga contingut i humor de forma fantàstica i la Maria creu que, si la llegim, serem més feliços.
📚 "Crònica de l'Assassí de Reis", de Patrick Rothfuss (Rosa dels Vents)
Lluís Freixes, redactor de la secció d'Internacional d'informatius, ens recomana tres llibres d'una trilogia fantàstica recomanada en especial a tots els que us vau quedar amb ganes de més amb "Joc de trons".
📚 "Lianes o les rates que imiten l'Esther Williams", de Núria Mirabet (Trípode)
Si us agrada la poesia, no us perdeu aquest llibre que recomana Ernest Macià, narrador dels partis de bàsquet a Catalunya Ràdio. Diu així: "Demèter li escorcolla les dents, li mossega la paraula, la llibertat de la llengua en articular-la, vull el divorci, li baixa pel coll, es desvesteix de seda, perles i perfums". Una poesia que defuig els llocs comuns, la poètica.
📚 "Estado del malestar", de Nina Lykke (Gatopardo)
És el llibre de l'any a Noruega. Gemma Safont-Tria, de l"'Estat de gràcia", explica que hi llegireu la visió que té del món i de les relacions socials una metgessa de família que ha decidit que n'està farta de ser bona i s'ha cansat de tot. Si mai us pregunteu què li passa pel cap a una metgessa de capçalera mentre us està visitant, aquest és el vostre llibre!
📚 "Escola d'aprenents", de Marina Garcés (Galaxia Gutenberg)
Elisabet Pedrosa, directora de "L'ofici d'educar", recomana les reflexions de la reconeguda filòsofa, que diu que l'educació mata i també salva vides. Ens convida a repensar com vivim i què podem canviar. Ella, que entén la filosofia com un art que neix al carrer, ens proposa viure la vida amb una actitud d'aprenents: "No facis com jo, fes-ho amb mi."
📚 "La vida", de Cynthia Rylan i Brendan Wenzelde (Baula)
Mariona Costa, de Mitjans Digitals, ens recomana un llibre que ens recorda que, malgrat que hi hagi dies de mal temps, sempre arriba la calma i sempre hi haurà un nou camí per agafar. Amb unes il·lustracions precioses, és un cant a la natura, a l'existència, i ens diu que sempre hi haurà vida per estimar.
📚 "El viatge dels veïns", d'Hélène Lasserre i Gilles Bonotaux (Biro Biro)
El llibre que ha triat Laia Vidal, d'"Els experts" d'iCat, és el tercer d'una sèrie de contes infantils. Els dos primers són "Meravellosos veïns" i "A cals veïns", i hi trobem un edifici en què hi viuen moltes famílies d'animals diferents, que enriqueixen la vida col·lectiva, tot i que també desperten alguns recels. És un conte molt optimista sobre la riquesa de la diversitat i la curiositat com a motor de canvi.
📚 "Percy Jackson i el lladre del llampec", d'Owen Richardson (Salamandra)
Carles Morales, tècnic de control central, dedica la seva recomanació per Sant Jordi als més petits de la casa, perquè deixin les pantalles una estona i descobreixin la novel·la fantàstica. En aquest cas de la mà de Rick Riordan amb una aventura d'un noi de 12 anys que descobreix que és fill d'una mortal i d'un déu grec.