Anar a la navegació principalAnar al contingut

Ciutat Maragda

Lectures que et revolucionaran

Tres propostes que enderrocaran els teus murs mentals

30/06/2021 - 16.00 Actualitzat 01/07/2021 - 14.01

Lectures que et revolucionaran
Propostes trencamotllos per obrir la ment de bat a bat (iStock)

L'art sempre ha fet de cronista de la història i també ha servit com a eina de denúncia i transformació social. A les recomanacions de la setmana del "Ciutat Maragda", la Llibreria Pebre Negre ens regala tres propostes trencadores i disruptives, que declararan una revolució al cap dels seus lectors.

"Swing, swing, swing. Vides de jazz, rebel·lia i ball", de Jordi Martí-Rueda (Sembra Llibres)

Una història sobre aquells que van lluitar contra el racisme, el feixisme i el masclisme a ritme de jazz. Una obra que ens ofereix un vibrant mosaic de relats entrellaçats que evidencien que el swing i el lindy-hop van ser molt més que una música i un ball.

A través d'un viatge apassionant que ens transporta a Louisiana, Nova York, Chicago, la França ocupada o l'Alemanya nazi, l'historiador Jordi Martí-Rueda ens fa reviure històries extraordinàries dels homes i les dones que van revolucionar les pistes de ball.

Quan a Louis Armstrong li van posar una corneta a les mans perquè despertés tot l'orfenat, amb la primera nota va entendre que havia nascut per ser músic. Ella Fitzgerald vivia al carrer, vestia parracs i duia sabates d'home, però es va jurar a si mateixa que un dia faria seus els escenaris.

En plena allau de repressió racista, el veïnat de Harlem va ser capaç d'inventar el ball més excitant dels anys trenta. Als camps de concentració nazis, hi havia joves que cantaven swing a mitja veu per sobreviure dia a dia.

Aquests són alguns dels temes que es desenvolupen als vint-i-sis relats curts (un per cada lletra de l'abecedari) a través dels quals l'autor ens parla de les vides de jazz, de la rebel·lia i del ball, elements que ens han ensenyat com obrir escletxes d'esperança en temps de foscor.

"Forn de calç", revista editada per Extinció Edicions

"Forn de calç" és la revista de còmics d'Extinció Edicions a càrrec de Marc Charles. Com l'editorial que l'aixopluga, porta un nom basat en una novel·la de Thomas Bernhard i segueix la direcció que va prendre l'autor austríac, que, com en altres projectes editorials que cultiven els marges, és l'oposada. En aquest cas, els marges són el còmic que es fa a casa nostra, un ecosistema artístic tan ric com desconegut.

La publicació és un aparador divers, amb espai per a narratives que cridaran l'atenció d'experts i neòfits i que, sobretot, convidin a capbussar-s'hi. Hi debuten com a historietistes Lorena Rivega, Mar Mascaró i Berta Cusó. Al seu co­stat tenen veus consagrades com la de Pep Brocal.

"Forn de calç" prioritza autores i autors de casa nostra, però també inclou gent que faci historietes en català, com ha estat el cas del gallec Andrés Magán, que ha fet un còmic totalment inèdit per a aquest primer número.

El llistat de participants està endreçat des de la coberta a la contra. No hi ha pèrdua.

"El lloc màgic", de Chris Wormell i traduït per Yannick Garcia (Animallibres)

Des de la seva habitació al soterrani d'una casa ben tètrica, la Clementina somia un lloc màgic lluny de la Gran Ciutat Negra. Sap que un dia el trobarà, però abans s'haurà d'escapar de la tieta i l'oncle Randina, dos malànimes cruels que la tenen segrestada i esclavitzada. Amb l'ajuda del seu millor amic, en Gilbert, un gat molt llest, intentarà emprendre la fugida.

Aquest és el segon número que Animallibres edita amb la nova col·lecció anomenada l'Arca, adreçada al públic juvenil amb l'objectiu de publicar llibres necessaris a qualsevol biblioteca, d'aquells que considerem imprescindibles, també per als no tan joves.

Un llibre exquisit que, amb molt de ritme, et porta a acompanyar la Clementina en el seu procés d'alliberament, en la recerca del lloc màgic, aquell que ella a poc a poc va recordant i que alhora li donarà la força per escapar. Un llibre preciós amb unes il·lustracions imprescindibles i amb molta força, que no oblidareu.

En vols més? A la pàgina de "Ciutat Maragda" trobaràs més recomanacions.