Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

Reclamen recuperar la mascareta obligatòria als centres sanitaris pel repunt de covid a l'estiu

És una demanda del sindicat d'infermeria Satse, majoritari al sector, que assegura que el virus està provocant més baixes entre els professionals 

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@SaraCanyete

23/08/2023 - 19.15 Actualitzat 23/08/2023 - 19.15

Reclamen recuperar la mascareta obligatòria als centres sanitaris pel repunt de covid a l'estiu
L'Hospital Clínic ja va recuperar l'ús de la mascareta davant el repunt de casos de covid (iStock)

El sindicat d'infermeria Satse, majoritari al sector, reclama que es recuperi l'ús obligatori de la mascareta als centres sanitaris davant el repunt de casos de covid aquest estiu. Segons apunten, aquest augment de contagis s'està traduint en més baixes entre els professionals, que --sumades a les vacances d'estiu-- tensionen les plantilles dels centres d'atenció primària i els hospitals.

Per això, el portaveu del sindicat, David Oliver, ha assegurat a Catalunya Ràdio que caldria anar més enllà de la recomanació que fa el Departament de Salut:  

"Sabem que la mascareta és molesta, i més quan fa calor, però hem de pensar que serveix per prevenir aquestes infeccions que en els últims dies van en augment. Hem de ser tots conscients que no podem tornar a tenir aquestes onades de covid i, per tant, hauria de ser obligatòria."

Per la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya creu que són les autoritats sanitàries les que ho han de valorar, però insisteix a recomanar-ne l'ús als centres sanitaris per responsabilitat. La doctora Sílvia Membrilla, una de les seves delegades, lamenta --a més-- la falta de consciència entre alguns usuaris:  

"Quan el sentit comú de la població no és prou estès, és probable que s'hagin de tornar a valorar les obligatorietats o les prohibicions. Però és una decisió que no depèn tant de nosaltres com a sindicat com de l'empresa i del servei d'epidemiologia, que és qui ha de dictar aquesta decisió."

Fa uns dies, l'Hospital Clínic de Barcelona va recuperar l'ús de la mascareta a la zona d'urgències i en les visites a malalts. Al seu torn, el Departament de Salut recorda que ha de ser el ministeri qui dicti la recuperació d'aquesta mesura.

Una dona es pren la pressió en una consulta al CAP Can Bou de Castelldefels
Els centres sanitaris van ser dels últims llocs on la mascareta era obligatòria (Ariadna Creus i Àngel García/Banc Imatges Infermer)

Rècord d'hospitalitzacions des del gener

Malgrat que les infeccions de covid a Catalunya han caigut després de sis setmanes consecutives de pujades contínues (la setmana passada es van diagnosticar 5.000 casos nous, prop d'un 20% menys que l'anterior), el que sí que continua augmentant són les hospitalitzacions.

Actualment, hi ha prop de 500 pacients ingressats, la xifra més alta des de la primera setmana de l'any. Un dels portaveus de la Societat Catalana de Medicina Familiar, Jordi Mestres, descriu a Catalunya Ràdio dos perfils: les persones joves que es tornen a contagiar i la gent gran, que els preocupa especialment per les altes temperatures.

"Són persones grans, que tenen patologies cròniques vasculars, endocrines (com la diabetis), respiratòries... I, a més, la calor també juga un paper important perquè estar a 30 de febre amb aquestes temperatures al carrer és un xoc tèrmic important."

Malgrat que no sigui obligatòria, els professionals recomanen usar la mascareta als centres sanitaris (ACN/Clínic Barcelona)

Mestres assegura que no s'hauria de descartar tornar a l'ús de les mascaretes en determinades situacions de risc.