Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

Els experts desvinculen la submissió química de les punxades a discoteques

La Societat Espanyola d'Urgències Mèdiques no ha trobat cap tipus de substància en les investigacions d'aquest estiu

Periodista de Catalunya Ràdio

@miqueljarque

11/10/2022 - 18.28 Actualitzat 11/10/2022 - 18.31

Els experts desvinculen la submissió química de les punxades a discoteques
Les xarxes socials poden delatar falses baixes laborals (iStock/NanoStockk iStock)

La Marta explica a Catalunya Ràdio el que li va passar un divendres nit a l'estiu en una discoteca de Badalona. La noia, de nom fictici, diu que entre la una i les tres de la matinada no recorda absolutament res. Tot i no haver begut pràcticament gens d'alcohol, es va marejar fins a perdre la consciència.

Els seus amics van avisar la seguretat del local, però la jove denuncia que no van fer res per ajudar-la. De camí cap a casa es va adonar que tenia dues punxades al braç. Va anar a l'hospital, però a les proves que li van fer a urgències no hi havia cap rastre de susbtàncies de submissió química.

El seu cas és similar al d'una seixantena de noies que han denunciat situacions semblants aquest estiu a Catalunya.

Ara la Societat Espanyola d'Urgències Mèdiques (SEMES) desvincula la submissió química del fenomen de les punxades durant l'estiu en locals d'oci. Segons l'article científic que publica aquesta societat, que agrupa els metges d'urgències, no s'ha pogut acreditar cap inoculació de cap substància.

Gent ballant en una discoteca
Les denúncies per punxades a discoteques es van disparar els mesos d'estiu (Unsplash)

Els Mossos d'Esquadra confirmen que les denúncies es van disparar els mesos de juliol i agost, quan se'n van recollir una seixantena a tot Catalunya. Però el fenomen ha anat a la baixa i avui pràcticament han desaparegut. El primer cap de setmana d'octubre no ha arribat cap cas a les urgències dels hospitals de Barcelona.

A l'Hospital del Mar, on també van tenir casos de punxades aquest estiu, August Supervia, coordinador de la Unitat de Toxicologia de l'Hospital del Mar, confirma el resultat de l'estudi:

"No s'han trobat substàncies tòxiques ni aquí ni a la resta d'Espanya, però sí que hi ha un component de por i d'ansietat per la punxada. En cas que sigui adequat, es recomana una profilaxi de possible transmissió d'algun tipus de malaltia a través d'agulla."

La inoculació de la por

L'estudi del SEMES argumenta que són necessaris coneixements mèdics per punxar amb èxit una substància per via intramuscular. A més d'unes condicions mèdiques que no es donen en un entorn d'oci nocturn.

Mireia Ventura, responsable dels serveis d'anàlisi de l'ONG Energy Control, que analitza i assessora sobre el consum de drogues, considera que és difícil inocular substàncies en una discoteca:

"Només amb la punxada no serien capaços d'inocular-te una substància, necessitarien un temps i certa perícia, perquè al final és una injecció intramuscular en un local d'oci nocturn on no hi ha llum i la gent s'està movent."

Pel que fa a les causes d'aquestes agressions, l'antropòleg d'Energy Control, Jordi Navarro, apunta a un tipus més de violència contra les dones, en aquest cas en entorns d'oci nocturn:

"És inocular por més que qualsevol altra substància. És una de les moltes estratègies per limitar l'accés de les dones al que és un espai de festa. Les dones entren amb por i amb aquesta sensació d'inseguretat."

El fenomen de les punxades va començar al Regne Unit i se n'han reportat casos a Alemanya i França. Segons la revista de la SEMES, tampoc s'ha pogut acreditar que les víctimes d'aquests països hagin estat drogades. L'article vincula directament la repercussió mediàtica de les denúncies amb l'increment de casos a urgències.