Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

Neix Dinder Club, la primera app de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual

L'aplicació, que ja es pot descarregar, arrenca amb 120 usuaris, però espera sumar-ne milers

Mar Riera

01/12/2023 - 20.47 Actualitzat 01/12/2023 - 20.46

Neix Dinder Club, la primera app de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual
L'aplicació Dinder Club vol ser una plataforma digital que connecti persones amb discapacitat intel·lectual (ACN/Blanca Blay) (ACN / Blanca Blay)

La primera app de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual ja és una realitat, com va avançar fa uns mesos Catalunya Ràdio. Es diu Dinder Club i, de moment, compta amb poc més d'un centenar d'usuaris. Tots són de l'àrea de Barcelona, però la intenció és que, progressivament, aquesta nova eina es vagi estenent per tot Catalunya i també per la resta d'Espanya.

En el disseny d'aquesta plataforma hi han col·laborat els potencials usuaris, com l'Hèctor: 

"La meva sensació és molt agradable perquè coneixes gent amb les mateixes situacions que tu i és molt més segur, estàs més protegit."

I és que moltes persones amb discapacitat intel·lectual tenen una mala experiència del seu pas per diverses aplicacions de cites. És el cas de Montse Lamarca, que ha participat en l'elaboració de Dinder:

"He estat a Tinder i Badoo, i l'experiència ha anat malament, perquè em rebutjaven, no m'acceptaven, i això et va cremant."

L'app ha començat a funcionar a Barcelona i s'estendrà a la resta de Catalunya i Espanya (Instagram de Dinder Club)

Cobrir una necessitat

Com explicàvem fa uns mesos, la idea de llançar una app com aquesta va néixer de les mancances que els mateixos impulsors van detectar en el seu entorn, com explica Max Roures:

"Una amiga que té un fill amb síndrome de Down em va comentar que ell estava en apps de cites i que tenia alguns problemes. Mig em broma em va dir: 'Hauríeu de fer una app de cites per al meu fill'."

Així sorgia Dinder Club, una app que, com explica Roures, ha estat pensada i elaborada amb el suport de diferents entitats de la federació Dincat. Associacions que treballen per defensar els drets i la millora de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual:

"El meu germà i jo vam començar a plantejar l'app, a conceptualitzar-la i mirar com es podia fer. Però quan ja portàvem 3 o 4 mesos ens vam adonar que necessitàvem més informació sobre el col·lectiu i vam contactar amb Dincat."

Un potencial usuari de l'aplicació Dinder Club en testeja el funcionament (Instagram de Dinder Club)

Evitar abusos

Dinder Club vol arribar a ser un club social on trobar una cita o una activitat per fer el cap de setmana, de manera que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin les mateixes oportunitats i drets per tenir relacions amb d'altres i de forma segura.

És una eina que respon a una demanda també de les entitats socials, que s'han sumat al projecte, com l'associació acidH. La Carla Secondi és psicòloga de l'organització:

"Aquesta app permetrà crear relacions no desiguals, i això pot evitar o disminuir el risc de patir situacions d'abusos, que malauradament en aquest col·lectiu són una realitat."

L'impulsor d'aquesta nova aplicació, Max Roures, explica que hi ha un doble sistema de seguretat: per entrar-hi cal estar acompanyat per una entitat social, i després es fa un seguiment.

"Després de la cita, per seguir fent servir l'app, has de respondre un questionari: si ha anat bé, cap problema; si ha anat malament, l'aplicació et fa preguntes per saber quina situació s'ha donat i així podem determinar quin tipus de suport hem d'oferir."

Usuaris i impulsors han treballat de manera conjunta en el projecte
Usuaris i impulsors han treballat de manera conjunta en el projecte (Catalunya Ràdio)

Una app consensuada amb les famílies

A banda de les entitats socials, l'elaboració de l'app també s'ha fet de manera conjunta amb les famílies, que hi han pogut aportar la seva visió. Ho explica Roures:

"El que ens va sorprendre és que al principi estàvem molt abocats amb el tema de la seguretat, i les mateixes famílies ens van dir que estava molt bé, però que no calia tant. Sí que fa falta un control, però no tant com nosaltres vam planejar en un primer moment."

En el passat Mobile World Congress, la Taula del Tercer Sector ja va presentar l'app, que està pensada per ser molt intuïtiva i amb text de lectura fàcil. Ara, a l'acte de llançament oficial hi ha participat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha reconegut que és una iniciativa pionera però, a la vegada, arriscada, perquè tracta un tema encara tabú a la nostra societat: les relacions afectives i sexuals de les persones amb discapacitat intel·lectual