Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya nit

Alerten que cal reduir un 40% els porcs que hi ha a Catalunya

L'organització Justícia Alimentària calcula que el sector emet el 21% de gasos d'efecte hivernacle de tot Catalunya

Sotseditor del "Catalunya nit"

11/02/2022 - 19.19 Actualitzat 11/02/2022 - 19.19

Alerten que cal reduir un 40% els porcs que hi ha a Catalunya

El metà de les vaques? No. Els porcs. Un informe elaborat per l'entitat Justícia Alimentària posa la lupa sobre el sector porcí. Han fet números, han investigat, han parlat amb gent de diferents àmbits i fan la següent advertència: aquest sector a Catalunya és tan gran, i en molts casos té un model de funcionament tan poc sostenible, que representa el 21 per cent de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de tot el país.

"De totes les emissions que fa Catalunya, el 21 per cent és del sector porcí. No arribarem a complir els acords climàtics de París per al 2050 si no transformem aquest sector i el reduïm."

Un dels autors de l'informe és Javier Guzman, director de l'organització. Assegura que les dades oficials, que apunten que el sector agrícola-ramader suposa un 9 per cent de les emissions, no reflecteixen la realitat perquè només tenen en compte aspectes com el funcionament de les granges o els residus dels animals. Segons Guzman, no inclou altres aspectes clau com la producció del pinso.

"Les dades oficials són insuficients perquè no recullen tot el recorregut que va des de la creació del pinso i el seu el transport, fins a la producció, els envasats i tot el que té a veure amb la cadena pròpia del sector porcí."

A Catalunya hi ha 7,9 milions de porcs 

Pinso per a 7,9 milions de porcs

Segons l'estudi, la demanda de matèries primeres per crear el pinso que mengen els nostres porcs necessita un milió cent mil hectàrees de cultius, o el que és el mateix, tota la superfície agrària útil de Catalunya. Evidentment, els camps catalans cultiven molts més productes, de manera que bona part del pinso s'ha d'importar de Sud-amèrica, amb un "impacte ambiental afegit" que no han inclòs en els seus còmputs.

I per què tants costos? Doncs perquè a Catalunya hi ha 7,9 milions de porcs. De fet, avui, se sacrifiquen cada any més porcs aquí que a tot França.

Taules sobre caps de porc sacrificts i pes del sector carni catala. Font: Justícia Alimentària

Una solució que no arribarà mentre no s'assumeixi el problema

Des de Justícia alimentaria tenen clar que la solució és clara: reduir un 40 per cent la cabana porcina. Però això veuen difícil que passi mentre no hi hagi voluntat política de solucionar un problema que tothom sap que existeix, però tothom fa veure que no hi és.

"Si volem anar cap a la descarbonització del nostre país, un dels temes més importants és assumir aquest elefant que tenim a l'habitació que ningú no vol veure i reduir el sector en un 40 per cent. Es tracta de tornar al volum que tenia l'any 1997, que era més sostenible. Alemanya per exemple, ja està reduint la xifra cada any."

Guzman admet que, tal com està muntat el negoci no serà fàcil, però té molt clar que cal diferenciar les grans explotacions dels petits ramaders.

"No podem confondre: una megagranja que depèn d'un fons internacionals privat on ni tan sols hi ha els ramaders perquè són a Barceona o Madrid, no construeixen territori. No són pagesos ni res. Nomes és un negoci de pura expoliació."

Osona, una de les comarques amb més cabana porcina del país

Podeu consultar l'informe complet aquí.